latinica  ћирилица
18/05/2015 |  07:57 | Autor: TANЈUG

Tusk: EU ne može da primi sve migrante

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može da primi sve migrante koji doplove do njenih obala i da će morati da osmisli novu politiku njihovog odvraćanja kako bi se riješio taj problem.
Donald Tusk - Foto: arhiv
Donald TuskFoto: arhiv

- Јa sam realističan i mislim da prije svega moramo da osmislimo novu politiku odvraćanja migranata, odnosno politiku njihovog slanja nazad kući, rekao je Tusk u intervjuu za poljski list "Polska tajms", a prenio je Rojters.

- Na odgovoran način možemo da govorimo o prihvatu samo jednog ograničenog broja migranata. Oni koji kažu 'hajde da otvorimo širom vrata' su cinični, pošto znaju da to nije moguće, istakao je predsjednik Evropskog savjeta.

Niz brodoloma u Sredozemnom moru, u kojima su se utopile stotine mogranata sa sjevera Afrike kad su u prenatrpanim i nebezbjednim brodovima pokušali da dođu do evropske obale, usmjerile su međunarodnu pažnju na pitanje migracije u Evropi.

Evropska komisija planira da do kraja godine uvede mjere kako bi obezbijedila da se teret prihvata migranata pravedno raspodijeli među članicama EU, a među mjerama će biti uvođenje obavezujuće kvote za prihvat izbjeglica, bazirane na ekonomskom stanju i broju stanovnika članice.