latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:11 | Autor: B92

EU osudila smrtnu kaznu Morsiju

Evropska unija osudila je izricanje smrtne presude svrgnutom egipatskom predsjedniku Mohamedu Morsiju.

EU ističe da je kazna donijeta na kraju masovnog suđenja koji nije u skladu sa obavezama Egipta prema međunarodnom zakonu.

Sud u Egiptu osudio je svrgnutog islamskog predsjednika Morsija i više od 100 optuženih na smrtnu kaznu zbog bjekstva iz zatvora tokom pobune 2011. godine.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je istakla da Egipat mora da garantuje prava optuženih na pravedno suđenje i nezavisnu istragu.

Mogerini je u saopštenju navela da EU vjeruje da će ta kazna biti preinačena poslije žalbe.

"EU se protivi smrtnoj kazni bez obzira na okolnosti. Smrtna kazna je okrutna i nehumana", naglasila je u saopštenju Mogerini, prenijela je agencija Frans pres.

I SAD su izrazile veliku zabrinutost zbog izricanja smrtne kazne Morsiju.

"Dosljedno smo govorili da smo protiv prakse masovnih suđenja i presuda koje se sprovode na način koji nije u skladu sa međunarodnim obavezama Egipta i vladavine prava", izjavio je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, a prenio je AFP.

Napominjući da je riječ o preliminarnim presudama, zvaničnik je dodao: "Mi i dalje naglašavamo potrebu za odgovarajućim procesom i pojedinačnim suđenjima za sve Egipćane u interesu pravde".

Mnogima koji su juče osuđeni sudilo se u odsustvu.

Sud će objaviti konačnu odluku 2. juna, jer se, po egipatskom zakonu, smrtna presuda dostavlja muftiji koji tumači islamski zakon za vladu i ima savjetodavnu odluku.

Optuženi imaju pravo da ulože žalbu čak i poslije muftijine preporuke.

Morsi, koji je izabran za predsjednika 2012. godine, bio je na toj funkciji samo godinu dana prije nego što ga je vojska zbacila s vlasti u julu 2013. godine na zahtjev demonstranata.

Morsi je jedan od više desetina islamističkih lidera koji su uhapšeni u operaciji u kojoj su stradale stotine njegovih pristalica.

Nekoliko sati poslije izricanja presude, naoružani napadači su ubili dvojicu sudija, jednog tužioca i njihovog vozača na Sinajskom poluostrvu.