latinica  ћирилица
18/05/2015 |  08:53 | Autor: klix.ba

Upao u upravljački sistem aviona i kontrolisao rad motora

FBI uhapsio je Krisa Robertsa u aprilu mjesecu i to nakon pratnje leta Јunajted Erlajnsa do Sirakuze, Nju Јork, pošto je na Tviteru objavio postove kojim diskutuje hakovanje avionskog sistema na kojem je putovao.

Tada je objavio da bi mogao da provali u sistem aviona kojim je letio, i aktivira komandu za izbacivanje gas-maski.

Kako piše Si-En-En, savjetnik za bezbjednost na internetu i osnivač kompanije za sajber bezbjednost priznao je da je provalio 20 puta u upravljačke sisteme aviona i pri tome kontrolisao mašinu letjelice, piše Si-En-En.

Sve ovo otkriveno je u sudskim spisima koji se odnose na istragu koja se vodi protiv Robertsa zbog sumnje da je počinio krivična djela na internetu.

Navodno, tokom intervjua koje je sa njim vodio FBI on je rekao da je u sisteme aviona provaljivao od 2011. do 2014. godine te da mu je to uspjelo 20-tak puta.

Istakao da je jednom provalio u sistem, a potom promjenio kod zahvaljujući čemu je uspio koristiti komandu za penjanje te pomjeranje aviona u stranu.

Roberts je na Tviteru rekao kako je bio upozoren da ne govori previše ali je istakao da je njegov jedini interes zapravo da poboljša bezbjednost letenja te je optužio FBI za pogrešno tumačenje njegovog petogodišnjeg istraživanja.