latinica  ћирилица
18/05/2015 |  09:16 | Autor: SRNA

Milićević: Vlast u FBiH ne funkcioniše

Vlast u Federaciji BiH ne funkcioniše i kriza iz Vlade će se prenijeti na oba doma federalnog Parlamenta, rekla je federalni ministar finansija Јelka Milićević.

Milićevićeva je naglasila da sve tačke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu prisustvovali hrvatski ministri ne mogu dobiti podršku u Parlamentu.

Ona je za "Večernji list" rekla da su devastirana javna preduzeća, javna dobra, zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji su vodili ta preduzeća.

"Mi nismo učestvovali u toj vlasti i sada smo željeli u svim politikama, u svim oblastima, imati ljude s kojima možemo provoditi određene reforme", istakla je Milićevićeva, dodavši da je na sceni princip "ono što je moje, moje je, a ono što je tvoje je, zapravo, i tvoje i moje".

Prema njenim riječima, svaka Vlada donosi svoje uredbe i normalno je da i ova donosi svoje, te određuje pravila ponašanja.

"Očigledno je problem što je samo HDZ novi u ovoj vladi, a naši partneri su zapravo stari u toj istoj vladi", istakla je Milićevićeva.

Milićevićeva je naglasila da ukupna finansijska situacija u FBiH nije dobra, a stabilnost budžeta je sporna.

Prema njenim riječima, u protekle četiri godine puno je stvoreno obaveza koje se ne mogu nikako realizovati u ovom trenutku.

"Ušli smo na dan 31. decembra prošle godine u dubiozu od 220 miliona KM. Te stvorene obaveze uopšte nisu predviđene u budžetu za ovu godinu. Kako bi se to nekako riješilo, krenulo se u rizične zapise, i to kao budžetsku stavku iz ove godine", navela je Miličevićeva.

Ona je rekla da sada u Vladi imaju neizmirene obaveze iz prošle godine oko 78 miliona KM, sa podračuna na koji se sredstva namjenski prikupljaju u prvom tromjesječju potrošeno je 45 miliona za obaveze iz 2014. godine i 34 miliona sudskih presuda koje nisu planirane u budžetu, dok su obaveze prema penzionom fondu oko 21 milion KM.

"To je ono što što ne znamo kako ćemo pokriti", dodala je Miličevićeva.