latinica  ћирилица
18/05/2015 |  10:42 | Autor: B92

Keri: Zaštitićemo Јužnu Koreju

Američki državni sekretar DŽon Keri optužio je Sjeveru Koreju za nepoštovanje međunarodnog prava.
Američki državni sekretar DŽon Keri - Foto: AP
Američki državni sekretar DŽon KeriFoto: AP

On je obećao južnom susjedu da će SAD učiniti sve za bezbjednost na Korejskom poluostrvu.

Keri, koji se nalazi u posjeti Јužnoj Koreji, optužio je Pjongjang za nastavak nuklearnih i raketnih aktivnosti, kao i za represiju nad sopstvenim stanovništvom.

- Neophodno je izvrštiti pritisak na Pjongjang zbog njegovog užasnog ponašanja i pokušaja da ugrozi pregovore o svom nuklearnom programu, rekao je Keri i dodao da Sjeverna Koreja nastavlja taj program i djeluje kao da je odustala od pregovora.

Vlasti Pjongjanga su 9. maja saopštile da je izvršena uspješna proba balističke podmorske rakete, koju je Kim DŽong Un opisao kao "strateško oružje svjetskog nivoa".

Lider Sjeverne Koreje je prošle sedmice naredio da ministar odbrane Hjon Јong Čol bude pogubljen protivavionskim topom, jer se žalio na mladog lidera, odgovarao mu i spavao tokom sastanka kojim je predsjedavao Kim, prema podacima južnokorejske špijunske agencije.

Ti događaji su dodatno pojačali zabrinutost za bezbjednosnu situaciju na Korejskom poluostrvu, iako su SAD nedavno pokazale spremnost da pokrenu preliminarne pregovore o denuklearizaciji, koji su prekinuti prije tri godine.