latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:18 | Autor: TANЈUG

Britiš Amerikan tobako kupuje Fabriku duvana Rovinj

Rovinjska Adris grupa dogovorila je prodaju Fabrike duvana Rovinj multinacionalnoj kompaniji Britiš Amerikan Tobako, jedinoj koja je ostala zainteresovana za tu kupovinu.
Duvan (ilustracija) -
Duvan (ilustracija)

Rovinjska Adris grupa dogovorila je prodaju Fabrike duvana Rovinj multinacionalnoj kompaniji Britiš Amekiran Tobako, jedinoj koja je ostala zainteresovana za tu kupovinu.

Iako taj kupoprodajni ugovor još nije potpisan, jer je za to neophodna potvrda skupštine Adris grupe, hrvatski Tportal, na osnovu svojih "pouzdanih izvora", piše da je to "vrlo izvjestan scenario".

"Ako skupština Adrisa potvrdi prodaju TDR-a BAT-u, toj napetoj biznis priči, uz emocije, neće nedostajati i ponešto elemenata osvete", piše Toprtal.

U tekstu se podsjeća da je prije nešto više od deset godina BAT otjeran iz Hrvatske, i da je zatvorio fabriku u Zadru i to, kako su tvrdili, zbog nelojalne konkurencije i nefer poteza koje im je kršeći tržišnu utakmicu priuštio upravo Adris.

BAT se poslije toga fokusirao na Srbiju, gdje ima fabriku u Vranju, a u Hrvatskoj je ostao samo kao uvoznik.

BAT je ogromna kompanija u odnosu na TDR i Adris. Riječ je o multinacionalnoj kompaniji koja je lani imala prihod od skoro 14 milijardi funti, što je oko 140 milijardi kuna. Ilustracije radi, to je više od budžeta Republike Hrvatske, navodi Toptal.

Profit BAT-a kreće se oko pet milijardi funti. BAT godišnje proizvede više od 600 milijardi cigareta, dok ih TDR prema zadnjim dostupnim podacima proizvodi nešto više od devet milijardi.

Najpoznatiji brendovi BAT-a su Laki Strajk, Danhil, Rotmans, Pal Mal, Kent i drugi.