latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:59 | Autor: B92

Favoriti za Zlatnu palmu Kanskog festivala

Moćna priča o lezbejskoj ljubavi sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi i drama o holokaustu glavni su favoriti za Zlatnu palmu Kanskog festivala.
Kanski festival (foto: www.festival-cannes.fr) -
Kanski festival (foto: www.festival-cannes.fr)

Na polovini festivala, kritičari su ocijenili da je Kan ove godine imao odličnu ponudu svjetskog filma u vidu 19 ostvarenja koja se takmiče za glavnu nagradu festivala.

Među prvim favoritima je "Carol" Toda Hejnsa gdje Blančet igra bogatu domaćicu iz 1950-ih koja se zaljubljuje u mladu fotografkinju (Runi Mara).

Raskošna drama prati Kerol koja se razvodi od supruga-biznismena i kojoj prijeti gubitak starateljstva nad ćerkom iz "moralnih razloga".

Film je žestoki zagovornik prava za sve u vrijeme kada, kako je Blančetova prokomentarisla, na desetine zemalja i dalje imaju zakone protiv homoseksualaca.

Mnogi smatraju i da je "Carol" i jedan od favorita za Oskara. Filmska biblija Varajeti navodi da je film duboko osjećajna ljubavna priča koja hvata svaku sjenku i nijansu unutrašnjih života svojih likova.

Drama o holokaustu "Son of Saul" mađarskog novajlije Lasla Nemeša dobila je pohvale šokiranih kritičara koji ocjenjuju da bi beskompromisni portret 36 sati u Aušvicu mogao da zadobije žiri predvođen braćom Koen.

Francuski Mond navodi da je Nemeš, koji je izgubio nekoliko članova porodice u gasnim komorama snimio film kako bi sačuvao istoriju holokausta za generacije koje uskoro neće imati direktnih kontakta sa svjedocima koji mogu da im ispričaju svoje uspomene.

Među bizarnijim filmovima u takmičarskom programu je "The Lobster" grčkog režisera Јorgosa Lantimosa sa Kolinom Farelom i Rejčel Vajs u priči o samcima koji bivaju zatvoreni u hotel i kojima je dato 45 dana da pronađu partnera ili da budu pretvoreni u životinju koju izaberu.

Crnohumorna romansa, prema mišljenju kritičara je oštar komentar na društvene pritiske da imamo veze i prevare i samoprevare kojima pribjegavamo da bi do toga došli.

Italijanski režiser Nani Moreti takođe je dobio pohvale za svoj novi film "My Mother". Moreti glumi uz DŽona Turtura u poluautobiografskom filmu o režiseru u ličnoj i profesionalnoj krizi koji je rasplakao mnoge.

Publika je takođe dobro prihvatila "Our Litle Sister" Hirokazu Korida, nježnu japansku porodičnu dramu rađenu prema mangi i italijanski film na engleskom "Tale of Tales" sa Salmom Hajek i DŽonom Si Rajlijem.

Јedan od većih promašaja je Gas Van Santov "The Sea of Trees" gdje Metju Mekonahi igra čovjeka koji putuje u Јapan da bi se tamo ubio. Londonski Gardijan oštro je prokomentarisao da je film "fantastično iritirajuć i neiskren".

Uvijek dobra kombinacija autorskog filma i blokbastera, Kanski festival je ovaj put bio mjesto premijere novog "Mad Maksa" sa Šarliz Teron i Tomom Hardijem.

Skot Roksboro iz "Holivud riportera" rekao je AFP-u da druga polovina festivala ima potencijalne "dragulje" i izdvojio "Youth" oskarom nagrađenog italijanskog režisera Paola Sorentina sa Majklom Kejnom, Vajsovom i DŽejn Fondom, "Dheepan" - dramu o izbjeglici iz Šri Lanke koju je režirao Francuz Žak Odijar i "A Touch of Sin" Đa DŽangkea.

Filmski festival u Kanu završava se u nedjelju gala ceremonijom dodjele nagrada.