latinica  ћирилица
18/05/2015 |  12:09 | Autor: novosti.rs

Isinbajeva dobila čin majora Sovjetske armije

Dvostruka olimpijska šampionka u skoku s motkom, Јelena Isinbajeva (33), dobila je čin majora Sovjetske armije.

Atletičarka iz Volgograda je na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. osvojila zlatne medalje, a 2012. bronzanu.

Isinbajeva je zaključila ugovor sa ruskom armijom i obavljaće dužnost sportskog instruktora u CSKA. Ukaz je potpisao ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, koji je Јeleni svečano uručio i čin majora.

"Srećna sam što sam se vratila u redove CSKA, jer su nam ciljevi i ambicije isti", izjavila je Isinbajeva.

U junu 2014. Ruskinja je najavila da prekida sportsku karijeru zato što se udaje. Poznata atletičarka je kasnije dobila bebu. Izjavljivala je da namjerava da se takmiči i na OI 2016. u Rio de Žaneiru.

U subotu je u Sočiju ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu povodom 70-godišnjice Dana pobjede uručio sportistima CSKA novu zastavu, a poznati sportisti su dobili činove i još 200 sportista po ugovoru su dali zakletvu i služiće u vojnoj četi.

Poznati gimnastičar Aleksandar Nemov (39), četvorostruki olimpijski šampion, od subote ima čin pukovnika u rezervi. On je, inače, glavni urednik "Velikog sporta". Takođe, popularni rvač grčko-rimskim stilom Aleksej Mišin, olimpijski pobjednik 2004. i svjetski prvak 2007, postao je major, dok je skakačica uvis, olimpijska pobjednica u Londonu Ana Čičerina, postala kapetan.

CSKA je 2013. formirao 14 sportskih klubova u kojima je oko 400 sportista koji imaju ugovore sa Armijom. U sportske čete će biti pozvano 208 sportista učesnika ljetnje i zimske olimpijade. U CSKA ističu podatak da je od osnivanja Centralnog sportskog kluba armije do sada prošlo više od 400.000 sportista.

Angažovanjem aktivnih sportista kao i onih koji su završili karijeru, CSKA širi popularnost sporta među mladima, ali i daje materijalnu sigurnost onima koji u vrijeme dok su bili uspješni nisu uspejli da zarade veći novac i obezbijede sebi spokojnu starost. Čak i profesionalni klubovi koji su nastavili da nose ime vojnog kluba CSKA, ali ne dobijaju više novac od Ministarstva odbrane već od drugih bogatih sponzora, poštuju svoje veterane, često ih zovu i dodjeljuju razna simbolična priznanja, da se ljudi ne osećaju zaboravljenima.