latinica  ћирилица
18/05/2015 |  12:49 | Autor: SRNA

Velika Britanija: Istraga o bezbjednosti podmornica

Britanska mornarica saopštila je danas da je pokrenula istragu nakon što je jedan mornar koji je služio na podmornicama opremljenim nuklearnim naoružanjem rekao da na ovim plovilima postoje veliki bezbjednosni propusti i da je moguće da se dogodi katastrofa.
Podmornica (arhiva) -
Podmornica (arhiva)

Inženjer naoružanja Ejbl Simen Vilijam Meknili objavio je obiman dosije na internetu u kojem navodi da je britanski nuklearni odbrambeni sistem "trajdent" osjetljiv na neprijateljske udare i podložan razornim nesrećama zbog bezbjednosnih propusta.

"Naše nuklearno naoružanje je meta otvorena za napad", napisao je Meknili, koji je služio na "Vangardu", jednoj od četiri podmornice koje nose projektile "trajdent".

Meknili je u međuvremenu nestao, iako nije dobio odsustvo.

On je napisao da je dovoljno da neko unese bombu u podmornicu i izazove najveći teroristički napad koji su Britanija i ostatak svijeta ikada vidjeli.

Mornarica je saopštila da potpuno odbacuje Meknilijeve "subjektivne i neosnovane lične stavove" i opisuje ga kao "mornara početnika".

U saopštenju se dodaje da je, ipak, pokrenuta istraga o njegovim tvrdnjama i "neodobrenom objavljivanju" njegovog dosijea.

Meknili je napisao da se ne vrši odgovarajući pretres ljudi prije prilaska podmornicama ili ulaska u njih i da čak i noćni klubovi imaju bolje obezbjeđenje.

Policija i mornarica pokušavaju da pronađu Meknilija, a portparol Ministarstva odbrane odbila je da kaže da li će on biti uhapšen zbog odavanja povjerljivih informacija.