latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:10 | Autor: SRNA

Turska: Egzekucija Morsija izazvaće nerede na Bliskom istoku

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin rekao je danas da će Bliskim istokom zavladati neredi ako se izvrši smrtna kazna nad bivšim egipatskim predsjednikom Muhamedom Morsijem i ostalim islamistima.

On je na konferenciji za novinare u Ankari rekao da će Turska sarađivati sa Komisijom UN za ljudska prava nakon izricanja presuda i da će preduzeti "sve neophodne mjere".

Prema njegovim riječima, presude predstavljaju "kršenje pravosudnih propisa". On je pozvao međunarodnu zajednicu da se glasnije usprotivi presudama.

"Ova tema zahtjeva univerzalnu pažnju. Naredba o egzekuciji i njeno izvršenje ponovo će gurnuti Bliski istok u nerede", rekao je on.

Turski predsjednik Tajip Erdogan veliki je pristalica Muhameda Morsija, prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika.

Sud u Egiptu zatražio je 16. maja smrtnu kaznu za Morsija zbog špijunaže, gotovo dvije godine nakon što je Morsi svrgnut sa vlasti.

Smrtna kazna predložena je i za više od 100 članova organizacije "Muslimansko bratstvo". Konačna odluka o smrtnoj kazni očekuje se 2. juna.