latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

Savremeni pristupi za osobe sa invaliditetom

Direktor Specijalne biblioteke Republike Srpske Želimir Radinović rekao je da u Republici Srpskoj ima oko 2.000 slijepih i slabovidih lica, a da su oko 600 njih korisnici Specijalne biblioteke.

Radinović je rekao da Specijalna biblioteka, osim centralne biblioteke u Banjaluci, ima odjeljenja u sedam gradova u Srpskoj.

On je u Gradišci, gdje je održano predavanje "Savremeni bibliotečki pristup za osobe sa invaliditetom", rekao da audio-knjiga nije ništa novo, ako se uzme u obzir da je čovječanstvo hiljadama godina usmeno prenosilo znanja sa koljena na koljeno.

Bibliotekar-savjetnik Odsjeka za slijepe i slabovide osobe u Narodnoj biblioteci Srbije Dragana Milunović rekla je da specijalne biblioteke koje su osnivane u drugoj polovini prošlog vijeka nemaju više potreban stepen razvijenosti, te javne biblioteke u regionu sve više preuzimaju njihovu ulogu.

Milunovićeva je održala predavanje "Savremeni bibliotečki pristup za osobe sa invaliditetom", koje je sastavni dio obrazovne ponude Narodne biblioteke Srbije, a cilj je da u Srbiji i regionu utiče na širenje svijesti o potrebi unapređenja bibliotečkih usluga za osobe sa invaliditetom.

"Poseban akcenat stavljen je na slijepe i slabovide osobe, s obzirom na to da bibliotečku građu jedino mogu da koriste u alternativnim formatima i publikacijama kao što su knjige u audio-formatu ili štampane Brajevim pismom", navela je Milunovićeva.

Prema njenim riječima, većina javnih biblioteka u Srbiji nabavila je računar sa govornim softverom, čime je učinjen prvi korak u unapređenju dostupnosti bibliotečkih sadržaja za slijepa i slabovida lica.

Milunovićeva će sutra učestvovati u stručnoj raspravi u Specijalnoj biblioteci Republike Srpske, gdje će biti održan okrugli sto o mogućnostima koje daju audio-knjige.

Direktor Narodne biblioteke Gradiška Snježana Miljković istakla je da gradiška biblioteka trenutno nema zasebno odjeljenje za osobe sa invaliditetom i potrebna pomagala, ali je cilj da se takvo odjeljenje u narednom periodu formira i omogući da knjiga bude dostupna svima.