latinica  ћирилица
18/05/2015 |  14:29 | Autor: SRNA

Rogić: Prioritet zapošljavanje demobilisanih boraca

Skupština Boračke organizacije grada Banjaluka zaključila je danas da je prioritet u narednom periodu zapošljavanje nezaposlenih demobilisanih boraca, te potpuna afirmacija i realizacija Programa Vlade Republike Srpske za zapošljavanje djece porodica poginulih boraca.
Banja Luka: Skupština Boračke organizacije - Foto: SRNA
Banja Luka: Skupština Boračke organizacijeFoto: SRNA

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić izjavio je novinarima da je problem zapošljavanja demobilisanih boraca moguće riješiti kroz takozvani institut prijevremenog penzionisanja za određene starosne dobi.

Rogić je rekao da je na izvještajnoj Skupštini gradske Boračke organizacije zaključeno da treba da se nastavi sa Programom potpunog stambenog zbrinjavanja prioritetnih kategorija proširenog sa borcima, kao i da je potrebno donošenje nove regulative - uredbe o stambenom zbrinjavanju.

On je rekao da je Skupština, takođe, zaključila da institucije vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH treba da preduzmu sve radnje na sprečavanju sramnog i selektivnog rada Suda i Tužilaštva BiH prema boračkim kategorijama u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na Skupštini je zaključeno da je potrebno donijeti novi Statut BORS-a i insistirati na otpočinjanju izgradnje centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

- Zahtijevamo od Vlade Republike Srpske da ne dođe do poskupljenja električne energije, a ako se, ipak, odluče da do toga dođe, da se maksimalno zaštite socijalne kategorije, kojima pripada najveći dio boračke populacije, istakao je Rogić.

Skupština Boračke organizacije grada Banjaluka zatražila je od Vlade Republike Srpske da radi na donošenju novog zakona o građenju i uređenju prostora, koji će omogućiti određene povlastice boračkim kategorijama kod gradnje i legalizacije individualnih stambenih objekata.

Izvještajnoj skupštini Boračke organizacije grada Banjaluka prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska puka/ Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz, Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka, Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske, Udruženja amputiraca "Udas".