latinica  ћирилица
18/05/2015 |  15:13 | Autor: Agencije

Od 30.juna niže cijene rominga u regionu

Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora uspjele su da uspostave vlastito regulatorno tržište i uvesšće niže cijene rominga od 30. juna, izjavio je makedonski ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Ivo Ivanovski.

Cijene rominga za telefonske razgovore biće smanjene za 73 posto dok će cijene mobilnog interneta u romingu pasti za 90 posto. Osim toga, cijene SMS poruka će pasti sa 0,2 evra po poruci na 0,09 evra.

Trodnevna međunarodna konferencija, koju je organizovala Agencija za elektronsku komunikaciju, održava se u Makedoniji, a fokus joj je na regulaciju elektronske komunikacije, regulatorne mjere, stimulisanje razvoja novih tehnologija, kao i nove usluge za korisnike.

Ministar Ivanovski je rekao da su Makedonija i njene susjedne države uspjele postići dogovor o tarifi rominga prije nego što je to uradila Evropska unija.

"EU još uvijek nije uspjela da harmonizuje tarifu rominga za svih 28 članica, dok su Makedonija, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina to uspjele. Od 30. juna makedonski državljani će platiti manje cijene rominga kada putuju u ove zemlje", kazao je Ivanovski.

Konferenciji prisustvuju predstavnici regulatornih tijela iz Srbije, Bugarske, Crne Gore, Finske, Turske, Hrvatske, Rumunije, Kipra, Moldavije, Belgije, Albanije, Kosova i Međunarodne telekomunikacijske unije.

Evropa se profita ne odriče

Europska unija još neko vrijeme neće ukinuti roming naknade za korišćenje mobilne telefonije u inostranstvu. Krajem 2016. dodatni troškovi telefoniranja i mobilnog surfanja ipak bi mogli konačno postati prošlost, piše DW.
Ako postoji riječ koju mrze vlasnici smartfona širom svijeta (ne samo u Europskoj uniji), onda je to roming. Ko u inostranstvu telefonira ili koristi internet, mora računati sa znatno „debljim“ mjesečnim računom matične telekomunikacione kompanije nego inače. Evropska komisija i Evropski parlament namjeravali su da ukinu te naknade. Plan je bio da se to učini do jula iduće godine. Ali od toga neće biti ništa. Neke članice EU-a se protive ukidanju rominga.

Cijene rominga u EU

Poslanica bavarske Hršićansko-socijalne unije u Evropskom parlamentu Angelika Nibler kaže da upada u oči da se pritom radi o zemljama iz kojih i dolaze velike telekomunikacione kompanije. “To su Španci s Telefonikom, Talijani, Njemačka, Velika Britanija s Vodafonom,... Mislim da će upravo iz tih zemalja biti otpora“, kaže Nibler.

Ponuđači usluga telefoniranja, među njima i Njemački Telekom i kompabije u vlasništvu njemačkog diva, očito se ne žele tek tako odreći prihoda od raminga. Za njih bi to značilo – gubitak. Pogotovo u vremenima u kojima sve više ljudi, i to posvuda u Europi, žele da surfaju mobilno i preko granica. Znači li to da roming neće biti ukinut?

Ne, smatra poslanica njemačke Socijaldemokratske stranke u Evropskom parlamentu Konstance Krel: "Kompromisom je predviđeno kompletno ukidanje rominga, ali pola godine kasnije.“ Pomjeranje termina znači da Evropski parlament cilja na ukidanje naknada krajem 2016. godine, a ne u ljeto iduće godine. Bio bi to lijep božićni poklon za sve Evropljane koji mobilno telefoniraju i surfaju putujući po Starom kontinentu. To bi bilo važno i za vjerodostojnost Evropskog Parlamenta i Komisije.

100 minuta i 100 SMS-poruka po “domaćoj“ tarifi

Od ove nedelje ponovno će se početi pregovarati o romingu. Kompromisno rješenje bi moglo biti da već od početka 2016. pojeftini određeni paket minuta telefoniranja i SMS poruka poslanih “iz rominga“. Moguće je da za taj određeni broj minuta i SMS poruka budu po cijeni “domaće“ tarife, pojašnjava SPD-ova poslanica Krel. To bi onda moglo značiti da “barem 100 minuta, 100 SMS-ova“ neće biti skuplje nego u domaćoj mreži, pojašnjava Krel.