latinica  ћирилица
18/05/2015 |  15:32 | Autor: klix.ba

U Ljubuškom pronađen nakit star 3.200 godina

U mjestu Stara Teskera kod Ljubuškog, na mikrolokaciji Brložina, gdje su vršena zaštitna arheološka iskopavanja, pronađen je spiralni privjesak od bronze koji predstavlja reper za određivanje starosti ovog groba u period kasnog bronzanog doba, tj. 1.200 do 800. godine prije naše ere.

Dimenzije privjeska su 5, 5 cm x 2 cm x 2 mm i ujedno ovo je prvi nalaz na području Bosne i Hercegovine s grobnim kontekstom.

Stručnjaci kažu da privjesak ima svoje analogije sa par sličnih primjera iz Muzeja na Humcu i Muzeja u Livnu, ali ti su  nalazi su dospjeli s nepoznatih nalazišta kao donacije i time su izgubili naučnu vrijednost.

Vlasnik imanja Stipe Granić obavijestio je arheološki Muzej na Humcu o pronalasku potencijalnog arheološkog nalazišta prilikom radova na svojoj parceli, a stručnjaci su terenskim pregledom ustanovili da je riječ o praistorijskom grobu s arhitekturom u obliku kamenog sanduka, s četiri bočne i jednom nadgrobnom pločom.

U groba su pronađene i ljudske kosti, kao i niz komadića autohtone praistorijske keramike. Iz muzeja navode da je riječ o kostima odrasle žene, dok će radiokarbonska analiza dati mnogo više podataka.

Pokretni arheološki materijal će nakon konzervacije biti dio arheološkog fundusa Muzeja na Humcu i dostupan za prezentaciju.