latinica  ћирилица
18/05/2015 |  15:40 | Autor: SRNA

Brisel: Podrška zemalja EU reformama u Srbiji

U Briselu je održana konferencija "Prijatelji Srbije". Premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predstavnike svih 28 država članica EU. Napomenuo je da je Srbija veoma cijenjena u EU, i da postoji podrška reformama i stabilizaciji javnih finansija. Očekuje da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja godine.
Prijatelji Srbije u Briselu (foto: www.twitter.com/avucic) -
Prijatelji Srbije u Briselu (foto: www.twitter.com/avucic)

Vučić je posle konferencije rekao da vjeruje da je danas Srbija dobro predstavljena u Briselu. "Govorili smo šta smo uradili. Postoji podrška svih zemalja EU našim reformama i stabilizaciji javnih finansija, i nije bilo primjedaba o tom pitanju", rekao je Vučić.

Napomenuo je da je na skupu govorilo 13 predstavnika različitih zemalja i da podržana borba Srbije za stabilnost u regionu i napori Srbije da se to održi.

"Imali smo otvoren i konstruktivan razgovor o nastavku dijaloga s Prištinom i veoma pozitivne stavove imale su ne samo Njemačka i Francuska, već sve zemlje regiona – Grčka, Kipar, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, ali i prvi put smo dobili otvorenu podršku od Letonije, od pribaltičkih zemalja", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija je veoma cijenjena u EU. Vučić je uvjeren da će prva pregovaračka poglavlja biti otvorena prije kraja godine. Očekuje da to bude u septembru, ali, ističe, nije izgubio nadu da se to dogodi nešto ranije.

Naglasio je da je njemački ministar Frank-Valter Štajnmajer bio otvoren i da je stavio do znanja čime je sve Njemačka zadovoljna. Najavio je da sutra ide u Berlin, gde će imati nekoliko važnih sastanaka.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da to jeste glavna stvar za pojedine predstavnike brojnih zemalja, ali je istakao da će Srbija nastaviti da radi na tome, štiteći svoje državne i nacionalne interese.

"Danas je bilo lijepo biti građanin Srbije u Briselu", rekao je premijer i ponovio da je Srbiji pružena iskrena podrška.

"Već smo se pomalo osjećali kao dio EU, i mislim da su nas na taj način i evropski partneri prihvatali", rekao je Vučić.

Vučić i Kurc

Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Konferencija je održana na inicijativu ministara spoljnih poslova Austrije i Italije, kako bi se predstavila dostignuća Srbije u evrointegracijama.

Domaćin skupa ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc čestitao je Srbiji na pozitivnim i značajnim reformama, ali je dodao da nije dobro što Srbija godinu i po posle početka pristupnih pregovora još nije otvorila nijedno poglavlje.

"Želimo da podržimo Srbiju na evropskom putu, a danas smo videli da u tome imamo podršku kolega iz EU", rekao je Kurc.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas u Briselu da je važno što prije otvoriti poglavlja u pristupnim pregovorima, jer svi žele Srbiju u EU. 

Kurc je, nakon konferencije "Prijatelji Srbije", čestitao Beogradu na pozitivnim i značajnim reformama, ali je dodao da nije dobro što Srbija godinu i po dana poslije početka pristupnih pregovora još nije otvorila nijedno poglavlje.

On je ocijenio da je ovaj susret ministara i predstavnika svih zemalja EU bio veoma konstruktivan i pokazao jednoglasnu podršku, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ministar inostranih poslova Italije Paolo Đentiloni, koji je uz austrijskog kolegu bio domaćin današnjeg skupa, rekao je da svi uvažavaju konstruktivnu ulogu Srbije u naporima za očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu, kao i nedogmatski i pragmatični pristup Beograda rješavanju problema.

On je dodao da postoji opšti konsenzus za što ranije otvaranje poglavlja.

"Današnji sastanak i prva reagovanja su dobra vijest za Srbiju, ali i za Italiju i Austriju, kao organizatore ove konferencije", rekao je Đentiloni.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da Zagreb podržava što skorije otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom.

Pusićeva je poručila da je zbog stabilnost u region važno da se napravi jasna distanca od veličanja nacističkih kolaboracionista, u koje je svrstala vođu ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

Ona je u izjavi novinarima ocijenila da je rehabilitacija Mihailovića poslala vrlo lošu poruku u region, te istakla da se o tome razgovaralo jutros na ministarskom sastanku.

Sastanak predstavnika svih 28 država članica EU počeo je uvodnim govorima premijera Srbije Aleksandra Vučića i šefova diplomatije Austrije i Italije.

O važnosti koja se u Briselu pridaje ovom skupu govori i to što je zbog njega pomjeren početak ministarskog savjeta EU posvećenog izbjegličkoj krizi, a među "Prijatelje Srbije" uvrstio se i evropski komesar za proširenje Јohanes Han.