latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:11 | Autor: SRNA

Potjera za "bijelom udovicom"

"Bijela udovica" Samanta Levtvajt jedna je od ključnih osoba u terorističoj grupi "al Šabab" i odgovorna je za ubistvo više stotina ljudi, tvrdi britanski list "Miror"
Bijela udovica - Foto: Novosti.rs
Bijela udovicaFoto: Novosti.rs

Levtvajtova je udovica DŽermina Lindsija, jednog od bombaša odgovornih za teroristički napad 7. jula 2005. godine u Londonu. Sa Lindsijem ima četvoro djece.

Obavještajci vjeruju da se nakon bijega podvrgla plastičnoj operaciji i izmijenila boju kose.

"Miror" piše da je Levtvajtova učestvovala u planiranju napada na univerzitet u Keniji, kada je ubijeno 148 ljudi.

"Bijela udovica" je diplomirala na Londonskom unievrzitetu i veoma brzo se domogla vrha "al Šababa", čije su vođe na konstantnom udaru američkih dronova. Smatraju je bezobzirnom i inteligentnom.

Viši diplomata u Somaliji tvrdi da je ona "desna ruka" vođe "al Šababa" Ahmada Umara.

- Ona je zla osoba, ali izrazito pametan operativac - tvrde ovi izvori.

Pripadnici američke obavještajne agencije NSA navode da Levtvajtova koristi djecu za ubijanje, odnosno bombaške napade, a kao nadoknadu nudi novac njihovim porodicama.

"Bijela udovica" je trenutno najtraženija žena na svijetu. Operativci NSA i britanske MI6 nastoje da je uhvate - živu ili mrtvu.

Interpol je, na zahtjev kenijskih vlasti, izdao međunarodnu potjernicu za Samantom Levtvajt.

Ona je osumnjičena za niz terorističkih napada u Somaliji i Keniji, kao i za planiranje napada na trgovački centar Vestejt u Najrobiju, u kojem je 2003. godine ubijeno 67 ljudi.

Prema navodima "Mirora", "bijela udovica" je prošlog marta, u posljednji čas, izbjegla smrt u napadu američkih dronova, jer je napustila teroristički kamp samo nekoliko sati prije udara.

- Levtvajtova nikad ne spava na istom mjestu dva puta, ona je u konstantom pokretu - tvrde obavještajci.