latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:14 | Autor: SRNA

Čović i Izetbegović za deblokadu rada Vlade FBiH (VIDEO)

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izjavio je da svi moraju praviti kompromise i nastaviti sa realizacijom dogovora ukoliko se želi održati koalicija u Federaciji BiH
Dragan Čović i Bakir Izetbegović - Foto: Anadolija
Dragan Čović i Bakir IzetbegovićFoto: Anadolija

- Svi moraju praviti kompromise i nastaviti realizaciju dogovora, te stvarati bolju atmosferu ukoliko se želi održati koalicija - rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Sarajevu.

Izetbegović kaže da ne vjeruje da će se DF ponašati iracionalno.

On je rekao da se danas sastao sa Čovićem s ciljem da se pomogne Vladi FBiH da izađe iz situacije u kojoj se trenutno nalazi.

Izetbegović je naveo da je Čović tokom sastanka iznio opravdane zahtjeve da se što prije sanira stanje u preduzećima "Aluminijum" iz Mostara i "Elektroprivreda HZHB".

On je naglasio da finansijska policija i drugi organi imaju apsolutnu podršku SDA, ističući da, prema njegovom mišljenju, procesi imenovanja, ali i sagledavanja stanja u ovim preduzećima mogu da idu paralelno.

Izetbegović je najavio da će sutra održati sastanak s liderom DF-a Željkom Komšićem, koji danas nije u Sarajevu, nego se nalazi u Unsko-sanskom kantonu.

Čović: Očekujem deblokadu rada Vlade FBiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će za dva ili tri dana biti zakazana sjednica Vlade Federacije BiH i imenovani ljudi u nadzorne odbore, čime će biti razriješeno pitanje blokade rada federalne vlade.
Čović je rekao novinarima nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem da nema ništa protiv da u komapinije "Aluminijum" iz Mostara, "Elektroprivreda HZHB", ali i sve druge koje su pod ingerencijom federalne vlade uđu organi koji nadgledaju korektnost rada, odnosno Sipa ili finansijska policija.

- To sigurno neće prolongirati da oni koji su napravili ovu situaciju i dalje budu u nadzornim odborima tih kompanija -  rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko u naredna dva-tri dana ne bude razriješena situacija, Čović je rekao da je to onda blokada rada sistema u FBiH.

- To bi značilo da Vlade nema - naglasio je Čović.

Na pitanje da li se kriza u FBiH reflektuje i na nivo BiH, on je rekao da to ne bi trebalo da bude slučaj, ali da danas Predsjedništvo BiH, iako je to bilo planirano, nije razgovaralo o pitanjima imenovanja u agencijama na nivou BiH.

Odgovarajući na pitanje ko bi mogao da bude eventualno nova parlamentarna većina u Federaciji BiH, Čović je rekao da je sada prerano o tome govoriti i ponovio da je uvjeren da će stvari biti razriješene za dva-tri dana.