latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:15 | Autor: TANЈUG

Novi Sad: Ministarstvo omogućilo nastavak gradnje "Žeželjevog mosta"

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućilo je izvođaču radova nastavak gradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koji će sutra potpisati četiri dokumenta sa rokom od 17 mjeseci za završetak mosta i još tri mjeseca za demontažu privremenog mosta, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Imre Kern.

"Što se tiče vrijednosti i ugovorenih radova, još 2010. i 2011. vrijednost je bila oko 46 miliona evra, sa ovim aneksom koji će se sutra potpisati, povećava se obim radova sa tri miliona evra. Oročava se rok završetka gradnje - 17 mjeseci za završetak mosta i puštanje u saobraćaj i plus tri mjeseca za demontažu postojećeg mosta na kojem se sad odvija željeznički i drumski saobraćaj", rekao je Kern Tanjugu.

Kako su najavile Željeznice Srbije, predviđeno je potpisivanje četiri dokumenta, Aneks 1 osnovnog ugovora, koji omogućava nastavak gradnje, Memorandum o razumijevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i Ugovor o finansiranju za 2015. godinu.

Dokumenta će potpisati generalni direktor srpskih željeznica Miroslav Stojčić, predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvođača radova kompanije "AZVI", a svečanosti će prisustvovati potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevine Zorana Mihajlović i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Prema riječima Kerna, rok za završetak mosta će se računati od momenta uplate tri miliona evra.

"Nama su finasijeri obećali i dali čvrstu obavezu da će poslije potpisivanja ovih dokumenata uplatiti te iznose u roku od desetak dana. Јednu trećinu finansira grad Novi Sad, a dvije trećine pokrajinski budžeta i oni su obećali da će ispuniti svoje obaveze", naveo je Kern napomenuvši da su obezbijeđena budžetska sredstva.

On je istakao da su to ministarstvo i potpredsjednica vlade Mihajlović uspjeli sa puno sastanaka da dođu do konačne odluke i pripreme dokumenta koja će omogućiti nastavak radova na tom infrastrukturnom objektu.

"Gradnja Žeželjevog mosta je usporena više od godinu dana i ako bi došlo do potpunog zastoja ili ne daj Bože do raskida ugovora odnosno nepotpisivanje ovih dokumenata, onda bi došli do toga da Srbija gubi izuzetno važan projekat, a to bi negativno uticalo na izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta", rekao je Kern.

Kako navodi, to bi bio ogroman gubitak pošto se željeznički i drumski saobraćaj, kao i riječni, dosta sporo odvija zbog montažnog mosta vrlo sporo ide.

On je kazao da se taj most nalazi na pravcu željezničkog i drumskog Koridora 10 i da se nalazi na Koridoru 7 - reci Dunav.

Špansko-italijanski konzorcijum "Azvi-Tadei-Horta-Koslada" je obustavio radove tražeći dodatni novac zbog većih troškova vađenja ostataka stare srušene konstrukcije betonskog mosta.

Ugovorena vrijednost radova je bila 45,3 miliona evra na početku izgradnje mosta, koju sa 26,2 miliona finansira Delegacija EU, a 19,1 milion Vojvodina i Novi Sad.

Stari Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu je porušen u NATO bombardovanju 1999. godina.

Novi most će imati dva železnička kolosjeka, dvije drumske saobracajnice širine 7,7 metara i dvije pješačcko-biciklisticke staze širine 2,5 metara. Most će biti dug 474 metra i širok 31 metar.