latinica  ћирилица
18/05/2015 |  16:50 | Autor: TANЈUG

Omaž Dobrici Ćosiću povodom godišnjice smrti

Povodom godišnjice smrti Dobrice Ćosića (1921-2014) u Beogradu je danas održan omaž srpskom piscu, akademiku i državniku.

U prisustvu brojnih srpskih pisaca, predsjednika SANU Vladimira Kostića i poštovalaca Dobrice Ćosića, predstavljena je knjiga "Ogledalo Dobrice Ćosića" autora Milivoja Pavlovića.

On je istakao da se takvim veličinama kao što je Ćosić u svijetu bave timovi stručnjaka i da je njegova knjiga u čijoj su osnovi razgovori koje je vodio sa Ćosićem prvo kao mlad novinar, zatim javni radnik i profesor univerziteta u periodu dužem od četiri decenije, samo početak onoga što dugujemo velikom piscu i svojoj kulturi.

Pavlović je prvi intervju sa Ćosićem radio 1971. godine. Taj intervju iz političkih razloga nije bio objavljen i sada se prvi put pojavljuje u javnosti u knjizi "Ogledalo Dobrice Ćosića" kao i mnogi drugi podaci do kojih je autor došao, kao što je na primjer krsno ime pisca koje je Dobrosav, a u zvanične podatke je ušlo ime od milja Dobrica.

O djelu velikog srpskog pisca i akademika, disidenta i političara, prvog predsjednika SR Јugoslavije Dobrice Ćosića, saučesnika i svjedoka mnogih događaja koji je ostavio nezaobilazno svjedočanstvo o srpskom 20. vijeku govorili su književnik Milovan Vitezović, akademik Milo Lompar i autor knjige.