latinica  ћирилица
18/05/2015 |  17:21 | Autor: TANЈUG

Novi štrajk njemačkih mašinovođa biće duži od prethodnih

Sljedeći štrajk sindikata njemačkih mašinovođa (GDL), trajaće duže nego prethodni i najvjerovatnije će zahvatiti i praznike i vikende, rekao je danas predstavnik tog sindikata za Rojters.

Ovo će biti deveta obustava rada u dugom sporu između sindikata mašinovođa GDL i državne njemačke željeznice "Dojče ban" zbog uslova rada.

GDL je najavio novi štrajk samo nekoliko dana pošto je završena jednonedjeljna obustava rada, najduža u istoriji "Dojče bana".
Njemačka željeznica "Dojče ban", dnevno preveze oko 5,5 miliona ljudi i ima 300.000 zaposlenih, a sindikat mašinovođa GDL već mjesecima je u svađi oko tarife.

Mašinovođe traže povećanje zarada od pet odsto i jedan sat manje rada tokom sedmice i da se, pri tom, i mašinovođama na lokomotivama za manevrisanje obezbijedi isti status, kao i ostalim mašinovođama.
Političari su na prošli štrajk reagovali veoma ozbiljno.

Njemački ministar privrede i vicekancelar Zigmar Gabrijel ozbiljno je upozorio na posljedice štrajka po njemačku privredu i zahtijevao razumno ponašanje.

Gabrijel je za tabliod "Bild" rekao da će ovaj štrajk "teško pogoditi putnike, ali takođe i "Dojče ban" i cjelokupnu njemačku privredu" i zahtijevao ozbiljne pregovore, umjesto "paralisanja" Njemačke.

Slično je reagovao i ministar saobraćaja Aleksander Dobrint, ocijenivši da je štrajk dostigao granicu razumijevanja kod građana.
Savez njemačkih službenika, čiji je član sindikat mašinovoća, pozvao je na postizanje dogovora u pregovorima o tarifi, ali i uvođenje arbitra, ukoliko ovaj štrajk ne bude vodio ka rezultatu u pregovorima.