latinica  ћирилица
18/05/2015 |  17:34 | Autor: SRNA

Ivanić: Situacija u FBiH će usporiti reformske procese

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić smatra da situacija u Federaciji BiH neće imati reperkusije na stabilnost vlasti u BiH, ali će usporiti reformske procese.
Mladen Ivanić - Foto: SRNA
Mladen IvanićFoto: SRNA

 
Ivanić je ocijenio da je nemoguće napraviti drugu kombinaciju federalnih vlasti, jer su ključni akteri već u Savjetu ministara.

"Ne vjerujem da će se kriza preliti na Savjet ministara, ali hoće usporiti reformske procese. Obaveza svih nas je da ubrzamo refrormske procese i dobijemo podršku EU i iskoristimo šansu koja nam je data", rekao je Ivanić novinarima komentarišući današnji susret lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

On je izrazio nadu da će učesnici vlasti u FBiH to razumijeti i nakon početnog ispitivanja snaga doći do rješenja.

"U FBiH sada imamo ispitivanje snaga. To je period u kojem dva-tri ključna učesnika koja čine Vladu FBiH malo testiraju svoju političku moć i na početku mandata se sada mjeri ko je tu bitan, a ko manje bitan", rekao je Ivanić.

Lider PDP-a smatra da će takva situacija trajati dvije ili tri nedjelje, te da će nakon toga "svi doći pameti i početi da rade".

"Ovo što se sada događa dokaz je ljudima da budu vrlo kritični prema svim vlastima. Ispada da je bitka samo oko imenovanja, a ne suštine – promjena i reformi", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, kontrolni mehanizmi su takvi u FBiH da se bez SDA i HDZ–a ne može.

"Ne vidim drugog partnera u FBiH, osim Demokratskog fronta za SDA. Ne mislim da je moguće pucanje te većine, jer nema druge većine koja će obezbijediti prohodnost", rekao je Ivanić.