latinica  ћирилица
18/05/2015 |  19:29 | Autor: TANЈUG

EU pokreće pomorsku operaciju na Mediteranu

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je da su se zemlje Evropske unije dogovorile da u junu pokrenu pomorsku operaciju protiv krijumčara ljudi, odgovornih za priliv migranata preko Sredozemnog mora u Evropu.
Federika Mogerini - Foto: TANЈUG
Federika MogeriniFoto: TANЈUG

"Upravo je donesena odluka o pokretanju pomorske operacije, kako bi se razbio model poslovanja mreža krijumčara i trgovaca ljudia", napisala je Mogerinijeva na Tviteru, poslije sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

Kako je dodala, sjedište nove pomorske misije protiv krijumčara migranata biće u Rimu, a predvodiće je italijanski admiral Enriko Kredendino.

Najavljena ambiciozna operacija EU koja počinje u junu, predviđa slanje ratnih brodova i izviđačkih aviona do obale Libije čije vode su postale epicentar humanitarne katastrofe koja se poslednjih mjeseci našla pred vratima Evrope.

Plan EU takođe predviđa eventualno uništavanje krijumčarskih brodova pre nego što stignu do obala Evrope, iako to zahtijeva da Savjet bezbjednosti UN rezolucijom podrži tu vojnu akciju.

Stoltenberg: Teroristi bi kao migranti mogli da stignu u Evropu

Ranije danas, šef NATO-a Јens Stoltenberg upozorio je da bi pripadnici islamskih ekstremističkih grupa mogli da stignu do Evrope pod plaštom migranata, ustakavši da ta mogućnost iziskuje efikasnu reakciju.

Јens Stoltenberg

Upitan da prokomentariše izvještaje kako Islamska država pokušava da prokrijumčari svoje borce na brodovima s migrantima u Evropu, Stoltenberg je potvrdio da takva opasnost od infiltriranja "stranih boraca" postoji.

Stoltenberg je istakao da NATO čini napore u saradnji sa severnoafričkim i bliskoistočnim zemljama kako bi se neutralisali osnovni uzroci migracija.

Alijansa, dodao je, zasad ne učestvuje u dosad nezabilježenoj pomorskoj misiji EU, koja je uslijedila nakon serije brodoloma na Mediteranu u kojoj su stradale na stotine migranata.

Stoltenberg navodi da EU dosad nije na ovom planu tražila pomoć od NATO, ali da je Alijansa "spremna da pomogne ako bude takvog zahtjeva".