latinica  ћирилица
19/05/2015 |  08:31 | Autor: Politika

Saudijska Arabija nabavlja nuklearno oružje od Pakistana?

U trenutku kada su sve veći izgledi da će biti potpisan sporazum međunarodne zajednice s Iranom o njegovom nuklearnom programu, Saudijska Arabija je kako se tvrdi donijela odluku da od Pakistana zatraži nešto od nuklearnog naoružanja te zemlje.
Saudijska Arabija - Foto: REUTERS
Saudijska ArabijaFoto: REUTERS

Kako je prenio Raša tudej, vjeruje se da je Saudijska Arabija finansirala pakistanski nuklearni program. Zauzvrat, Rijad navodno očekuje da mu Islamabad isporuči projektile potrebne za odbranu kraljevine.

Bivši zvaničnik iz ministarstva odbrane SAD potvrdio je za “Sandej tajms“ da je došlo vrijeme da Saudijska Arabija zatraži kontra uslugu i da je o tome mnogo ranije postignut sporazum s Pakistanom.

Prema izvještaju tog lista, za sada nije prebačeno nikakvo oružje Saudijskoj Arabiji, ali se tvrdi da će Saudijci i ostvariti ono što su najavili.

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013., usmЈereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamЈenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Nacrt konačnog sporazuma treba biti gotov do 30. juna.

Prema sporazumu, Teheran je pristao da smanji broj centrifuga na 6.000, sa sadašnjih 19.000, pišu iranski mediji.

Sporazum bi trebalo da bude na snazi narednih deset godina.

Ključni saveznici SAD na Bliskom istoku Izrael i Saudijska Arabija, protive se sporazumu s Iranom navodeći da bi on u stvari omogućio Iranu da se dočepa nuklearnog oružja.

Izvještaji da Saudijska Arabija želi nuklearno oružje nisu novi. Novembra 2013. godine, Bi-Bi-S-i je javio o sporazumu o podjeli nuklearnog oružja između Saudijske Arabije i Pakistana.