latinica  ћирилица
19/05/2015 |  09:06 | Autor: TANЈUG

Cijene nafte mješovite, globalne zalihe i dalje visoke

Cijene nafte danas su bile mješovite, budući da su i dalje visoke globalne zalihe i slaba tražnja zasjenili uticaj geopolitičkih tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupjela je na Njujorškoj berzi 10 centi na 59,53 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 66,19 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Visoke globalne zalihe i slaba potražnja i dalje ograničavaju povećanje cijena, i pored toga što geopolitički nemiri podstiču zabrinutost oko dostave nafte sa Bliskog istoka, navodi tržišni strateg singapurske firme IG markets Bernard Ou, dodajući da su tržišta već "navikla" na nerede u tom regionu.

Pripadnici Islamske države osvojili su u nedjelju komandni centar iračke vojske za provinciju Anbar u glavnom gradu te provincije Ramadiju, što ih dovodi na korak od osvajanja samog grada.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su tokom vikenda bombardovanje pozicija pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Јemena, ubrzo nakon što je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre, saopštili su vojni zvaničnici.

Јemen nije veliki proizvođač nafte, ali je njegova obala dio strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, između Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.