latinica  ћирилица
19/05/2015 |  09:18 | Autor: B92

Italija: Smanjili penzije, sad moraju vratiti novac

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je da će njegova vlada isplatiti penzionerima više od dvije milijardi evra, poslije nedavne presude Ustavnog suda.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

"Novom uredbom će biti vraćeno u prosjeku oko 500 evra za četiri miliona penzionera, što je ukupno 2,18 milijardi evra", izjavio je Renci, i dodao da će sredstva biti obezbjeđena iz fonda čija je prvobitna svrha bila da ublaži stepen siromaštva u zemlji, prenosi agencija Frans pres.

Početkom maja, Ustavni sud Italije je poništio jednu odredbu reformskog zakona o penzijama iz 2011. godine, zbog čega bi vlada sada morala da vrati penzionerima dug čija se vrijednost procjenjuje na između pet i 13 milijardi evra.

Zbog prezaduženosti Italije, bivša vlada premijera Marija Montija je decembra 2011. uvela drakonske mjere štednje, među kojima reformu penzionog sistema.

Tada je povećan broj godina radnog staža i godina uplaćivanja doprinosa, i penzije su počele da se izračunavaju na osnovu čitavog staža, a ne samo posljednjih zarada zaposlenog, kada su im plate obično najviše.

Uz to je za penzije veće od 1.400 evra mjesečno ukinuto pravo na povećanje u skladu s rastom inflacije.

Pošto Ustav svima garantuje isto pravo na penziju, Ustavni sud je ukinuo odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale, za razliku od ostalih.