latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

Italijanski privrednici u Srpskoj: Saradnja u više oblasti

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske očekuje da u narednom periodu sa privrednicima i preduzećima iz Italije budu realizovani projekti od značaja za Srpsku, izjavio je pomoćnik resornog ministra Milan Latinović.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Latinović je rekao da je današnja posjeta italijanskih privrednika Srpskoj usmjerena na ostvarivanje saradnje ne samo u oblasti zdravstva, već i u oblasti trgovine, turizma, industrije, tehnologije i drugih.

On je napomenuo da je delegacija Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite početkom godine posjetila pokrajinu Ravenu i regiju Emilija Romanja, kada je i dogovorena uzvratna posjeta, te podsjetio na važne projekte koji su ranijih godina realizovani u saradnji sa Italijom.

- Imali smo nekoliko projekata koji su bili usmjereni na unapređenje brige o djeci sa poteškoćama u fizičkom i mentalnom razvoju, kao i na unapređenju sistema zaštite mentalnog zdravlja u zajednici, rekao je Latinović novinarima u Banjaluci i najavio da će gosti iz Italije posjetiti Univerzitetsku bolnicu Klinički centar Banjaluka, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", Bolnicu "Mlječanica", te Banju "Vrućica".

Predsjednik Privredne komore Ravena Nalino Đigante izjavio je da su privrednici iz Italije veoma zainteresovani za saradnju sa Republikom Srpskom i da su pozitivno iznenađeni institucijama Srpske koje imaju želju za rad i napredak.

- Zainteresovani smo, ne samo za zdravstvo, već i za ostale sektore kao što je ekologija, rekao je Đigante i izrazio uvjerenje da će biti uspostavljena kvalitetna saradnja koja će rezultirati dobrim projektima.

U posjetu Republici Srpskoj stigli su predstavnici Privredne komore italijanske pokrajine Ravena i privrednici iz regije Emilija Romanja, a riječ je o predstavnicima preduzeća koja se bave medicinskim otpadom, proizvodnjom medicinske opreme, opreme za nuklearnu medicinu, aparata za fizioterapiju i rehabilitaciju, kao i opremom za vježbaonice.