latinica  ћирилица
19/05/2015 |  10:58 | Autor: Agencije

ID finansira obrazovanje na Kosovu?

Obdaništa, škole i sumnjivi studentski domovi koji se finansiraju iz fondova NVO na samoproglašenom Kosovu, u sprezi su sa islamskim ekstremistima i teroristima, pišu mediji u Prištini.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Pozivajući se na izvještaj jedne inostrane obavještajne službe, u tekstu pod naslovom " Investicije islamskih ekstremista u obrazovanju na Kosovu" navodi se da se to odvija uz dozvolu tzv.kosovskih institucija.

U izvještaju inostrane obavještajne službe, do kojeg je došao dnevnik, govori se o aktivnostima 50 nevladinih organizacija i 11 lica koji su najviše širili vjerski islamski ekstremizam.

Pokrajina se u tom izvještaju predstavlja kao "kolijevka" vjerskog uticaja još od predškolskih ustanova.

Obdanište " Cvijeće dana" u Prištini, jedno je od njih.

Njen vlasnik Driton Madzuni ima jake veze sa Hasanom Abazijem, jednim od rukovodilaca Sedme brigade muhadžedina u BiH.

Na čelu finansija nalazi se Hašan Ali Al Saraj, porijeklom iz Iraka, navodi list.

Funkcionisanje obdaništa i škola kao i sumnjivih studentskih domova, koji imaju veze sa terorističkim organizacijama, dozvoljeno je od strane ministartsva obrazovanja samoproglašenog Kosova, konstatuje list navodeći da obdanište "Cvijeće dana" ima licencu od 2006. godine.

" Mnoge organizacije i NVO koje su bile registrovane na samoproglašenom Kosovu nakon rata 1999 godine, kao što su Al- Haramanei, IWC, KOF, ISTANBUL... su udaljene. Međutim one su iza sebe formirale nevladine organizacije kao sto su "Tragovi", "Fondakos", " Sfera", "Јednakost", " Ponos", "Realnost", "Kuran" , navedeno je u istražnom izvještaju baziranom na mnogim izvorima, prenose mediji.

U vezi sa tim organizacijama su mnogi imami i pojedinci.