latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:31 | Autor: Politika

UN: Kriza u Јemenu otvara put džihadistima preko Somalije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun upozorio je u novom izvještaju da bi kriza u Јemenu mogla da otvori koridor za kretanje džihadista kroz Somaliju, koja se nalazi nasuprot Јemenu, sa druge strane Adenskog zaliva.
UN - Foto: REUTERS
UNFoto: REUTERS

U izvještaju dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN,  posebno se ukazuje da bezbjednost u Somaliji i čitavom regionu ugrožava islamska militantna organizacija al-Šabab, prenijela je agencija AP.

Ban je ukazao na česte napade al-Šababa u prestonici Somalije, Mogadišu, i u centralnim i južnim pokrajinama te zemlje, kao i na intenziviranu aktivnost te džihadističke grupe u somalskoj poluautonomnoj pokrajini Puntlant i masakr 147 studenata Univerziteta “Garisa“ u susjednoj Keniji, izvedenog u aprilu.

“Kriza u Јemenu istovremeno ima potencijal da dodatno destabilizuje čitav region i da otvori put za kretanje džihadista kroz Somaliju“, upozorio je prvi čovjek UN.

Јemen već duže vrijeme trpi veliko siromaštvo, političku nefunkcionalnost i djelovanje jednog od najopasnijih ogranaka Al Kaide. Situacija je dodatno pogoršana poslednjih mjeseci, nakon što su pobunjenici Huti, inače šiitske vjere, preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i protjerali u egzil međunarodno priznatog predsjednika Јemena, što je podstaklo Saudijsku Arabiju i druge zemlje iz Persijskog zaliva da intervenišu.

Ban je naveo da je i dalje veoma zabrinut za bezbjednost u Somaliji, intenziviranu aktivnost al-Šababa u Puntlandu i bezbjednosne implikacije razvoja situacije u Јemenu.