latinica  ћирилица
19/05/2015 |  11:44 | Autor: Politika

BND preuzima zasluge za lociranje Bin Ladena

Dok afera s špijuniranjem ljulja njemačku vladu, vicekancelar Zigmar Gabrijel poziva Nijemce da Amerikancima pokažu da imaju kičmu.

Takozvana BND afera sve više unosi razdor u njemačku koalicionu vladu, budući da mlađi partner – Socijaldemokratska partija zahtijeva od Angele Merkel i njenih demohrišćana da u odnosima sa Vašingtonom pokažu da Berlin ima kičmu. Socijaldemokrate vicekancelara Zigmara Gabrijela zahtijevaju od Merkelove da se potpuno razjasni koga je njemačka Savezna obavještajna služba  špijunirala za račun američke Nacionalne bezbednosne agencije, a naročito da li su nadzirani Nijemci i njemačke firme.

“Moramo da raščistimo sumnje da je BND pomagao američkim obavještajcima da špijuniraju njemačke firme. To bi mogao da bude državni skandal“, rekao je vicekancelar i predsjednik SPD-a u intervjuu za nedjeljno izdanje “Bilda“, insistirajući da njemačka vlada mora da Bundestagu preda sva dokumenta BND-a koja se tiču špijunske saradnje sa NSA, čak i ako bi to bilo protivno američkim željama. “Kao njemačka vlada, moramo da pokažemo da imamo kičmu.“

Magazin “Špigl“, međutim, tvrdi da je šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao svom partijskom šefu Gabrijelu da on smatra da poziv da se objavi lista špijuniranih ljudi, bez obzira na protivljenje Amerikanaca, “nije dobro promišljena ideja“.

Dok Štajnamajer o ovome nije javno govorio i pokušava da zauzme pomirljiv stav, generalna sekretarka SPD-a Јamin Fahimi za “Tagesšpigl“ ne štedi Merkelovu kritike i kaže da “njemačka kancelarka ne bi trebalo da bude pokorna prema SAD“ i da Njemačka “ne treba da moli“ SAD za dozvolu.

Ove kritike ljute demohrišćane, pa tako šef njihovog poslaničkog kluba u Bundestagu Folker Kauder kaže da je to dovelo do “opterećenja koalicije“. On ukazuje na oštar ton koji dolazi iz centrale SPD-a, dodajući da se “na takav način ne bi trebalo ponašati u jednoj koaliciji“.

I pored toga što je ispunila pojedina predizborna obećanja, kao što je uvođenje minimalca, SPD ne uspijeva da poveća podršku u biračkom tijelu, a na nedavnim izborima u pokrajini Bremen, koja važi za jedno od njenih uporišta, zadržala je vlast, ali je ostvarila lošiji izborni rezultat nego prije.

Zbog toga analitičari Gabrijelov pritisak na Merkelovu vide kao pokušaj da se ugrozi nedodirljiva popularnost kancelarke. Za svoje zahtjeve Gabrijel je dobio podršku i partijskog kolege i bivšeg kancelara Gerharda Šredera, ali i opozicionih partija – Ljevice, Zelenih i Liberaldemokratske partije.

Merkelova je rekla da je spremna da svjedoči pred istražnom komisijom Bundestaga, dok je šef njene Kancelarske službe, ujedno i koordinator rada obavještajnih službi, poslanicima saopštio da je drastično ograničena saradnja BND i NSA.

Međutim, “Špigl“ je nedavno otkrio da prekinuto špijuniranje nije protivno evropskim interesima. Dok je BND tvrdio da je 12.000 meta bilo špijunirano, “Špigl“ je otkrio da je iz bavarskog mjesta Bad Ajblinga špijunirano 40.000 meta, a da je nadziranje više od polovine njih, ponovo aktivno.

I dok iz BND-a ne komentarišu ove navode, nezvanični izvor iz ove službe  njemačkim medijima saopštio je da je upravo BND zaslužan što je CIA locirala i ubila vođu Al Kaide Osamu bin Ladena. Prema tvrdnjama “Bild am zontaga“, doušnik BND-a u pakistanskoj obavještajnoj službi otkrio je da se Bin Laden krije u Pakistanu i da to znaju pakistanske službe bezbjednosti. Upravo iz ovog prislušnog centra BND-a u Bad Ajblingu nadzirani su telefoni i imejl prepiska na sjeveru Pakistana da bi se osigurala tajnovitost planirane akcije američkih “foka“.

Budući da je izvještaj o ovom “očiglednom činu herojstva“ BND-a objavljen usred BND afere, “Špigl“ se u svom onlajn izdanju otvoreno pita da li je ova informacija zaista vjerodostojna.