latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:09 | Autor: B92

Nevjerovatan rast evra za mjesec dana

Dolar je ojačao, oporavljajući se sa četvoromjesečnog minimuma koji je zabilježen prošle nedjelje zbog još jednog niza iznenađujuće loših ekonomskih podatka u SAD.

U odnosu na evro, dolar je u ponedjeljak ojačao 0,4 procenta na 1,1404 dolara, smanjujući dobitak jedinstvene valute, koja je od 13. aprila ojačala osam procenata.

U petak izlaze podaci o kretanju inflacije u SAD, a u utorak će se objaviti konačni podaci za april u evro zoni, dok investitori traže naznake o uravnoteženosti monetarne politike tokom sljedeće godine.

Industrijska proizvodnja u SAD je pala peti mjesec zaredom u aprilu i potrošačko povjerenje se smanjilo početkom maja, čime su poništena postojeća očekivanja da će Centralna banka SAD već sljedećeg mjeseca početi sa povećanjem kamatnih stopa i podržala je očekivanja da bi kreatori monetarne politike mogli zadržati postojeće stope do septembra ili decembra.

U odnosu na korpu šest glavnih valuta , dolarski indeks se povećao za 0,3 procenata na 93,230 poena, nakon zabilježenog petonedjeljnog pada. U četvrtak je zabilježio nivo od 92,133 poena.

Vijesti o porezu na kapitalnu dobit od ulaganja u nekretnine na  Novom Zelandu su dodatno uticale na špekulacije o smanjenju kamatnih stopa, što je uticalo na slabljenje novozelandskog dolara ovih dana.