latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:40 | Autor: B92

Nariškin: NATO i SAD vratili smrt u Evropu

Smrt se vratila u Evropu, jer su zemlje NATO, uz pomoć SAD podržale naciste u Kijevu, rekao je lider Donjeg doma ruskog parlamenta Sergej Nariškin.

Život pokazuje da brojne lekcije iz istorije, ili nisu naučili, ili su ih zaboravli. Tragični događaji u Јugoslaviji, Iraku, Libiji i Siriji to dokazuju, kao i dva svjetska rata, koja su imala mnogo zajedničkog", rekao je Nariškin za vrijeme posjete Seulu.

Oba globalna sukoba izazvana su ekstremnim ambicijama nekih političara, idejama nacionalne izuzetnosti i sklonošću da se problemi rješavaju silom, rekao je Naruškin.

Dodao je da je važnu ulogu odigralo slabo poznavanje istorije, nacionalnih kvaliteta, psihologije, tradicije i vrijednosti drugih naroda, kao i nespremnost da se uđe u dijalog.

"Zar ne mislite da bi iste stvari mogli da vidimo kad analiziramo razloge za sukobe u različitim dijelovima svijeta?. Pogledajte kako sa manijačkom upornošću lideri pojedinih zemalja ističu izuzetnost svoje nacije, kad govore o značajnoj ulozi koju igra njihova nacija u svijetu. Pogledajte kako su uporni u rješavanju mnogih probelma silom", rekao je Nariškin.

Nariškin je u otvorenom uvodniku "Rosijsakaje gazete" napisao da je građanski rat u Ukrajini vještački izazvan i proširivan spolja, u skladu sa velikim planom, koji je napravio SAD.

On je dodao da SAD nastoji da zamijene Rusiju na njenom tradiconalnom geopolitičkom, trgovinskom i ekonomskom prostoru, kako bi evropski kontinent stavio u sferu svog sveobuhvatnog uticaja.