latinica  ћирилица
19/05/2015 |  12:46 | Autor: SRNA

Dačić: Ljudska prava Srba na Kosovu ispod svih standarda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da se Evropa suočava sa velikim izazovima u održavanju mira i stabilnosti na svojoj teritoriji, ali da to nikako ne smije u sjenku staviti pitanja ljudskih prava koja su za Srbe na Kosovu i Metohiji ispod svih standarda.
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto:  AP Photo/ Darko Vojinovic) -
Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije (foto: AP Photo/ Darko Vojinovic)

Dačić je, govoreći na ministarskom sastanku Savjeta Evrope, ukazao da zanemarivanje ljudskih prava može dovesti do još većih turbulencija na kontinentu i ukazao na težak položaj na kom se nalazi srpska zajednica na Kosmetu.

"Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope koji ima za cilj unapređenje standarda Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji na dobrobit svih ljudi koji tamo žive, a koji je, istovremeno, u skladu sa međunarodno - pravno obavezujućim dokumentima, pre svega Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244", rekao je Dačić.

On je, osvrnuvši se na činjenicu da je Savjet Evrope nastao prije sedam decenija okončanjem Drugog svjetskog rata, naglasio da taj jubilej opominje na oprez i na pravovremeno prepoznavanje pojava koje imaju potencijal da prouzrokuju nestabilnost i ugroze mir u Evropi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Ksenofobija, populizam i šovinizam su fenomeni sa kojima se svet danas suočava, a Evropa toga nikako nije pošteđena. Teroristički napadi u Parizu i Kopenhagenu, kao i u Zvorniku i Kumanovu, su nam, nažalost, na najgori način ilustrovali brutalni oblik njihovog ispoljavanja, i poslužili kao opomena da se ovim pojavama treba odlučno suprotstaviti", naglasio je Dačić.

On je naglasio da je još aktuelna kriza u Ukrajini sve zajedno opomenula koliko demokratska bezbjednost može biti krhka i kako politički konflikti mogu eskalirati u oružane sukobe.

"Situacija u Ukrajini nalaže da mir i stabilnost budu određeni kao prioritetni ciljevi. Srbija je podržala i nastaviće da podržava direktne angažmane redovnih i ad hok tela Savjeta Evrope, koji, u okvirima svojih mandata zaštite ljudskih prava, imaju za cilj doprinos rešavanju krize", poručio je šef srpske diplomatije.

On je čestitao BiH preuzimanje predsjedavanja Komitetom i naglasio da u obavljanju te važne funkcije može računati na svaku neophodnu vrstu pomoći i podršku Srbije.

"Naša zemlja sa posebnim interesom i simpatijama gleda na predsjedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope od zemlje iz regiona, kao što će to biti slučaj u narednih šest meseci", rekao je Dačić.