latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:00 | Autor: sportske.net

Ko bira igrače u reprezentaciju Brazila?

Fudbalska javnost je bijesna zbog velike prašine koja se digla u Brazilu.
SP: Brazil - Njemačka - Foto: Getty Images
SP: Brazil - NjemačkaFoto: Getty Images

Prema tvrdnjama brazilskog medija Estado, reprezentaciju "Karioka" godinama unazad, počev od 2006. godine uopšte ne sastavlja selektor.

Kako navodi isti izvor, pomenute godine komercijalnim partnerima reprezentacije prodata prava na odabir igrača, na osnovu "multimilionskog tajnog ugovora" koji je potpisala Brazilska fudbalska federacija sa kompanijom "International Sports Events" (ISE).

Pomenuta kompanija je "ćerka" firme Dala Al Barake, kompanije iz Saudijse Arabije, registrovane na Kajmanskim ostrvima.

Estadao izvještava da po pomenutom ugovoru selektor Brazila ima obavezu da u svoj spisak uključi određeni broj "zvučnih" prvotimaca za svaki meč, makar to bio i beznačajni prijateljski susret.

Takođe, svaki izostanak članova prvog tima usljed povrede mora da bude opravdan ljekarskim izveštajem i "vrhunskom zamjenom" koja će uskočiti na mjesto povrijeđenog igrača.

Kompanija "ISE" navodno reguliše i kalendar takmičenja, određuje imena rivala, prihvata i odbija mečeve u posljednjih devet godina kada je ugovor potpisan.

Štaviše, sva televizijska i medijska prava su pod kontrolom pomenute kompanije, a Fudbalska federacija Brazila je u obavezi da poštuje sve odredbe ugovora koji važi do 2022. godine.

Ovakve tvrdnje bacaju svjetlo na izbor igrača, naročito onaj za Svjetsko prvenstvo 2014. kada mnogi fudbaleri na opšte iznenađenje nisu bili na Skolarijevom spisku.

Prije svega, tu se misli na Mirandu, Mouru, Kutinja oko kojih je tada vladala velika polemika.