latinica  ћирилица
19/05/2015 |  14:02 | Autor: TANЈUG

Ukinut pritvor dvojici Srba, ne i Ivanoviću

Dvojici Srba, Aleksandru Lazoviću i Nebojši Vujačiću koji se terete za ubistvo i pokušaj ubistva 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici danas je ukinut pritvor i oni će se braniti sa slobode, izjavio je advokat Nebojša Vlajić.
Oliver Ivanović - Foto: Beta
Oliver IvanovićFoto: Beta

Vlajić je rekao da im je ukinuta mjera sudskog pritvora i zamijenjena blažom mjerom pošto su saslušani svi svjedoci koji se odnose na njih.

- Oni su sada dužni da se tri puta nedjeljno javljaju u policijsku stanicu, da predaju pasoš i ne smiju da se približavaju svjedocima tužilaštva, rekao je Vlajić u izjavi Tanjugu.

Vujačić i Lazović obuhvaćeni su jedinstvenom optužnicom, kojom su istovremeno optuženi Ilija Vujačić, lider Građanske inicijative Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić, penzionisani pukovnik MUP-a Srbije.

Ivanović je optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprijećena kazna za to djelo je od pet godina, do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prijete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Peti među njima, Ilija Vujačić, od početka suđenja se brani sa slobode.

Sva petorica optuženih Srba, kojima je suđenje počelo 18. decembra 2014. godine, izjasnili su se ranije da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Suđenje petorici optuženih Srba nastavlja se sutra saslušavanjem svjedoka optužbe Vjolce Ajeti.

Međunarodnim sudskim vijećem Osnovog suda u Mitrovici predsjedava sudija iz Rumunije Roksana Komša.