latinica  ћирилица
19/05/2015 |  15:11 | Autor: B92

Nikolić poslao platformu Vučiću

Iako još nema zvaničnih potvrda, prema saznanjima B92, platforma predsjednika Srbije o Kosovu i Metohiji je stigla u kabinet premijera.

Prema saznanjima B92, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je poslao platformu za KiM u Vladu Srbije, ali tamo tvrde da ne znaju ništa o njenoj sadržini. Ipak, platforma je, prema informacijama B92, stigla u kabinet premijera Aleksandra Vučića, a poznate su i pojedine odredbe platforme.

Prijedlog Nikolića za rješavanje problema na Kosovu i Metohiji sadrži ideje među kojima je ona o davanju široke autonomije sa mnogim ovlašćenjima, ali ne i nezavisnost južnoj srpskoj pokrajini i autonomno sudstvo.

Posebno zanimljiv dio se odnosi na sjever Kosova, koji bi trebalo da se tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan sjevera, odnosno izvan dijela na kom treba da se obrazuje Zajednica srpskih opština imala tretman koji su Albanci imali za vrijeme SFRЈ.

Bez obzira na ovakve informacije, ni u Vladi ni u Predsjedništvu nisu željeli da prokomentarišu tekst platforme, a ništa više nije rečeno ni u SNS.

Poznato je da Albanci žele potpunu nezavisnost Kosova, a Srbija na to neće pristati, smatra nekadašnji ministar za KiM Goran Bogdanović. On dodaje i da bi ovo bio 13. deklarativni dokument koji se donosi, a poslije svakog Srbima je bivalo lošije i bivalo ih je manje.

- Posebno se to odnosi na situaciju na pregovorima u Beču, gdje smo nudili više od autonomije, a manje od nezavisnosti, a oni su to odbili. Vraćati se na taj period i na Ustav iz 1974. godine je smiješno i gubljenje vremena - smatra Bogdanović.

Dok je pisao platformu, Nikolić je izjavljivao da neće pisati ono što Vlada ne može da sprovede.

Predsjednik Srbije je već imao neslaganja sa Vladom u pogledu Kosova i Metohije kada je krajem 2012. predložio platformu u kojoj je stajala formulacija da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".

Pošto je tekst na premijerovom stolu poslije toga trebalo bi da bude usvojena na sjednici Vlade, a onda da se o njemu izjasni srpski parlament, navodi B92.