latinica  ћирилица
19/05/2015 |  16:48 | Autor: TANЈUG

Rađen se kaje, suspenzija počela juče

Vaterpolo savez Srbije potvrdioje da je primio dopis od FINA o suspenziji srpskog vaterpoliste Nikole Rađena. On je izrazio želju da se njegov slučaj iskoristi kao pouka sportistima.
Nikola Rađen (FOTO: Novosti) -
Nikola Rađen (FOTO: Novosti)

VSS potvrdio je da je primio dopis od Svjetske plivačke federacije da je Rađen privremeno suspendovan zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci. Vaterpolisti Olimpijakosa je nakon utakmice Svjetske lige Španija - Srbija u Madridu 17. februara bio pozitivan na kokain na anti-doping kontroli, poslije čega je 6. maja FINA obavijestila VSS o Rađenovoj suspenziji.

- VSS sa velikom odgovornošću, izražava žaljenje zbog slučaja Nikole Rađena, prije svega zbog samog sportiste koji je ugrozio dalju, do sada veoma uspješnu karijeru, a zatim i zbog sporta u cjelini kojem ovakvi štetni događaji nisu potrebni. U našoj organizaciji ovakvih slučajeva do sada nije bilo i sigurni smo da ih nikada neće biti u narednom periodu - navodi VSS.

Navodi se da je Rađen u zakonskom roku od prijema dopisa od 10 dana obavijestio FINA da odustaje od "B" uzorka, što je svjetskoj organizaciji omogućilo da nastavi postupak koji će trajati do donošenja konačne odluke.

- Od ponedjeljka 18. maja traje suspenzija svih aktivnosti Rađena u sportu i trajaće do donošenja konačne odluke FINA, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena. Rađen je u pismu FINA istakao da nije uzimao pomenutu supstancu radi ostvarivanja boljih sportskih rezultata i podsjetio da je više puta u toku karijere bio testiran i to na najvećim takmičenjima i da su nalazi uvijek bili negativni.

Iz VSS poručuju, da je Rađen izrazio je želju da se njegov slučaj iskoristi kao poruka sportistima i da je spreman da učestvuje u raznim akcijama na svjetskom i lokalnom nivou kako bi se istakli negativni efekti korišćenja ovakvih i sličnih nedozvoljenih supstanci.

- Ovakve navode Savez apsolutno podržava i sam će svojim akcijama uticati na edukaciju mladih kako bi se izbjeglo korišćenje supstanci koje ugrožavaju zdravlje ljudi. Istovremeno, potpuno opredijeljeni za strogo poštovanje Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, nastavićemo sa pojačanim aktivnostima da, u saradnji sa ADAS-om, vršimo redovnu kontrolu i sankcionišemo svako eventualno uzimanje bilo kakvih nedozvoljenih sredstava - zaključuje se u saopštenju.