latinica  ћирилица
19/05/2015 |  17:01 | Autor: SRNA

Dušan Vještica v.d. direktora Kosmosa, prekinut štrajk

Nadzorni odbor Privrednog društva Kosmos iz Banjaluke imenovao je danas Dušana Vješticu za v.d. direktora ovog preduzeća, potvrđeno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.
Dušan Vještica (foto: Moja Hercegovina) -
Dušan Vještica (foto: Moja Hercegovina)

U toku dana Vještica i predsjednik Štrajkačkog odbora Željko Nikolić potpisaće Sporazum o obustavi štrajka u kome je bio dio radnika "Kosmosa".

U Ministarstvu navode da novi direktor ima obavezu da u narednom periodu, shodno prijedlozima Radne grupe i hodogramu predloženih aktivnosti ubrzano radi na normalizaciji procesa rada u Kosmosu i ispunjenju postavljenog cilja.

Opredjeljenje i cilj resornog ministarstva i Vlade je da se sačuvaju svi zaključeni poslovni ugovori kojima se garantuje opstanak ovog subjekta, kao i da se nađu nove poslovne mogućnosti i ugovori, saopšteno je iz Ministarstva.

Okončan štrajk dijela radnika

Štrajk dijela radnika Kosmosa zaustavljen je danas odlukom Štrajkačkog odbora, izjavio je novoimenovani v.d. direktora Dušan Vještica.

Vještica je rekao da je Štrajkački odbor sa Vladom RS postigao sporazum o prekidu štrajka, dok će operativni dio akcionog plana za rješavanja problema u ovom preduzeću biti predmet dogovora u narednom periodu.

On je kao prioritet Kosmosa u narednom periodu naveo zadržavanje postojećih ugovora sa poslovnim partnerima, pokušaj obezbjeđenja novih poslova za kratko vrijeme i sagledavanje postojećeg stanja, odnosno provođenje akcionog plana.

Nikolić: Analiza radničkih zahtjeva u narednih 30 dana

Predsjednik Štrajkačkog odbora Kosmosa, Željko Nikolić, potvrdio je da je sa Vješticom postignut sporazum o prekidu štrajka dijela radnika i istakao da će se u narednih 30 dana analizirati zahtjevi štrajkača.

On je rekao da Šrajkački odbor želi Vještici dati vrijeme da sagleda situaciju i ponudi rješenja.

Nikolić je kao prioritet u narednom periodu naveo regulisanje penzionog i socijalnog osiguranja radnika, koji su već godinu dana neosigurani.