latinica  ћирилица
19/05/2015 |  19:06 | Autor: SRNA

Priština- Istraga o učešću terorista sa Kosova u Kumanovu

Specijalni tužilac samoproglašenog Kosova pokrenuo je istragu protiv više građana Kosova zbog sumnje da su umiješani u teroristički napad u Kumanovu.
Kumanovo - Foto: AP
KumanovoFoto: AP

Iz tužilaštva samoproglašenog Kosova teroristički napad u Kumanovu nazivaju "incidentom", te navode da je preliminarna istraga pokrenuta na osnovu policijskih, medijskih i drugih izvještaja.

Nakon što je primio zahtjev i dokumentaciju iz Kosovske policijske službe, specijalni tužilac se obratio nadležnom sudu za izdavanje naloga za pokretanje istrage.

"Ove radnje su preduzete sa ciljem da se održi i očuva javni red i mir i bezbjednost, kao i da se spriječe bilo koje kriminalne radnje", navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima, istragom je obuhvaćeno 30 građana Kosova.

Makedonske vlasti saopštile su ranije da su lideri terorističke grupe koja je napala Kumanovo petorica Albanaca sa Kosova, koji su od ranije poznati po formiranju paravojnih struktura u regionu.

Riječ je o Muhamedu Krasnićiju, Mirsadu Ndrecaju, Samiju Uškiniju, Begu Rizaju i Demiju Šehu, koji su poznati i po vezama sa albanskim političarima sa Kosova i iz Makedonije, među kojima su Ramuš Haradinaj, Menduh Tači i Aljbin Kurti.

Za velikim brojem članova terorističke grupe bile su raspisane međunarodne potjernice.