latinica  ћирилица
19/05/2015 |  20:28 | Autor: SRNA

Banjaluka- Izložba ikona Radmile Luketić

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović otvorio je večeras u Kulturnom centru Banski dvor izložbu ikona Radmile Luketić "Tebi, Gospode", kojom počinje obilježavanje Spasovdana, krsne slave grada.
Banjaluka: Otvorena izložba ikona Radmile Luketić - Foto: SRNA
Banjaluka: Otvorena izložba ikona Radmile LuketićFoto: SRNA

Gavranović je rekao da je ovo najljepši događaj kojim treba da počne obilježavanje gradske krsne slave i pozvao Banjalučane da do kraja maja posjete ovu izložbu i dožive duhovni karakter Spasovdana.

Autor izložbe Radmila Luketić rekla je da se ikonopisom bavi od 1995. godine i da je do sada naslikala 500 ikona, pri čemu joj je od velike pomoći bio i boravak u manastirima koji su izvor ove umjetnosti.

"Radila sam kao konzervator u Žiči, Gračanici i neposredni dodir sa tim umjetničkim djelima predstavlja neprocjenjivu vrijednost", rekla je Luketićeva.

Prema njenim riječima, dobar crtež predstavlja osnovu svakog dobrog umjetničkog djela, pa tako i ikone, što se među umjetnicima koji danas žele da se bave ikonopisom često preskače.

"Hiperprodukcija ikona kod nas je rezultat ovog vremena u kojem sve ide ka masovnoj proizvodnji na uštrb kvaliteta, ali mislim da ljudi umiju da prepoznaju šta je to kvalitet i izdvoje malo više novca", rekla je Luketićeva.

Istoričar umjetnosti Vidosava Grandić rekla je da u Banjaluci odavno nije bilo prilike da se vidi ikonopis poput onog koji je donijela Luketićeva.

"Posebno bih izdvojila njen crtež Bogorodice Đuniske koja će biti vrhunac njenog duhovnog obraćanja Gospodu", rekla je Grandićeva.

Prema njenim riječima, ikona je bitna ne samo u liturgijskim obredima, već i za svakog vjernika i predstavlja "prozor između neba i zemlje".

Na izložbi je predstavljeno 27 ikona, od kojih se neke uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja prenesene iz crkava u Srbiji u Banjaluku.