latinica  ћирилица
19/05/2015 |  21:42 | Autor: Agencije

Evrozona izašla iz deflacije u aprilu

Inflacija u evrozoni je u aprilu iznosila nula odsto na godišnjem nivou, čime je stavljena tačka na četvoromjesečni pad potrošačkih cijena, saopštila je danas evropska služba za statistiku Evrostat.
Evri - Foto: TANЈUG
EvriFoto: TANЈUG

Na mjesečnom nivou, potrošačke cijene u 19-članoj evrozoni su u aprilu porasle 0,2 odsto, dodaje se u saopštenju Evrostata objavljenom na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

Najveći uticaj na podizanje godišnje stope inflacije u evrozoni imao je skok cijena u restoranima i kafićima, kao i više cijene povrća.

Ipak, deflacija se zadržala u 12 članica evrozone, pri čemu je najniža godišnja stopa inflacije registrovana u Grčkoj (minus 1,8 odsto), na Kipru (minus 1,7 odsto), Bugarskoj i Poljskoj (po minus 0,9 odsto), dok je najviša godišnja stopa inflacije evidentirana na Malti (1,4 odsto) i Austriji (0,9 odsto).

ECB očekuje da će do jesedni ove godine inflacija u evrozoni ostati blizu nula odsto, da bi pred kraj godine počela da raste do nivoa od 1,5 odsto i da krajem 2016. godine dostigne cilj ECB od nešto ispod dva odsto.

U odvojenom saopštenju Evrostata se navodi da je spoljnotrgovinski suficit evrozone porastao u martu na 23,4 milijarde evra sa 16,1 milijarde evra godinu dana ranije, jer je izvoz porastao 11 odsto, a uvoz samo sedam odsto.