latinica  ћирилица
19/05/2015 |  22:19 | Autor: SRNA

Gruevski i Zaev razgovarali u Struzburu

Lideri dvije najveće makedonske političke partije vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev sastali su se u Strazburu, gdje su prethodno imali odvojene susrete sa evroparlamentarcima.
Makedonija - protesti - Foto: SRNA
Makedonija - protestiFoto: SRNA

Osim Gruevskog i Zaeva, sastanku prisustvuju evropski poslanici Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, koji posreduju u dijalogu delegacija VMRO-DPMNE i SDSM, te evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han, javljaju makedonski mediji.

Sastanak se održava bez prisustva medija, a prema ranijim najavama ni jedan od dvojice lidera neće dati izjavu, niti će biti dozvoljen pristup televizijskim kamerama.

Јedan od posrednika u ovom dijalogu rekao je da je ohrabrujuće što se dijalog vodi na ovako visokom nivou.

Prethodno se Gruevski sastao sa šefom političke grupe Evropske narodne partije Manfredom Veberom i Hanom, dok je Zaev imao susret sa šefom grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Đanijem Pitelom.

Tokom ovih susreta Gruevski i Zaev upoznali su sagovornike sa situacijom u Makedoniji pred sutrašnju plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta na kojoj nije predviđeno da glasanje o rezoluciji.

Do sada su održana dva susreta na kojima su se Gruevskom i Zaevu pridružili lideri albanski partija DUI Ali Ahmeti i DPA Mehud Tači.

Ova dva susreta su prošla bez konkretnih zaključaka za rješavanje krize, a prema nezvaničnim saznanjima, na posljednjem sastanku Zaev je ostao usamljen u zahtjevu za ostavkom vladajuće garniture i formiranjem prelazne vlade do izbora.

Treći sastanak lidera zakazan je za 26. maj.