latinica  ћирилица
20/05/2015 |  08:26 | Autor: B92

Crna Gora: Strane kompanije odlaze?

Mnoge strane kompanije mogle bi da prekinu poslovanje u Crnoj Gori, ukoliko se ne omogući stranim državljanima, koji su u menadžmentu, da produže radne dozvole

Na to su upozorili iz Montenegro biznis alijanse.

Zakon o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, čiju je primjenu Vlada Crne Gore odložila do jeseni, predviđa da nijedan strani državljanin ne možre da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Predstavnici MBA tvrde da direktori stranih preduzeća u Crnoj Gori, koji su strani državljani, ne mogu da produže radne dozvole, iako je objavljeno da je primjena Zakona o strancima odložena, prenosi Radio i televizija Crne Gore.

Oni su apelovali na nadležne institucije, prvenstveno Ministarsvo unutrašnjih poslova, da se strancima koji su u menadžmentu stranih kompanija omogući da produže radne dozvole, jer ih u tome ne sprečava važeći zakon, već njegovo tumačenje.

- Plašimo se da će, u protivnom, mnoge strane kompanije prekinuti poslovanje u Crnoj Gori, a njihov menadžment ponijeti loše iskustvo iz Crne Gore. Takav loš glas, u ambijentu gdje se svaka zemlja takmiči u privlačenju investicija, neće Crnoj Gori donijeti ništa dobro - poručili su predstavnici MBA.