latinica  ћирилица
20/05/2015 |  10:37 | Autor: SRNA

Raspisan Konkurs za upis u srednje škole u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo je danas Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2015/2016. godini u kojoj je planiran upis 11.712 učenika u 471 odjeljenje
 - Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Planirano je da najviše bude upisano gimnazijalaca - 2.661, a potom u struci ekonomija, pravo i trgovina 1.962, mašinstvo i obrada metala 1.672 i elektrotehnika 1.198 učenika.

U struci ugostiteljstvo i turizam planiran je upis 844 učenika, a u zdravstvo 828, zatim slijede poljoprivreda i prerada hrane 741, saobraćaj 593, te geodezija i građevinarstvo 264 učenika.

Isti broj učenika, po 222, planirano je da bude upisano u struci šumarstva i obrade drveta i tekstila i obrade kože, dok je za hemiju, nemetale i grafičarstvo planirano 126, a za kulturu, umjetnost i javno informisanje 118 učenika.

Bogosloviju je planirano da pohađa 24 učenika, dok za geologiju, rudarstvo i metalurgiju nije planiran nijedan učenik.

U ostale djelatnosti biće upisano 237 učenika.

Upis učenika biće obavljan u dva upisna roka, od 15. do 26. juna, te od 29. juna do 10. jula, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa, s tim što učenik koji se upisuje u školu za učenike s posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred.

U umjetničke škole mogu se upisati učenici koji su završili osnovnu muzičku i osnovnu likovnu školu, kao i učenici koji nisu završili tu školu ako su prethodno položili ispit na nivou programa tog obrazovanja.

Učesnici konkursa podnose školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", te diplome za izuzetan uspjeh iz predmeta važnih za zanimanje, kao i diplome s republičkih takmičenja.

Redosljed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, uspjehu iz pet predmeta važnijih za zanimanje u stručnim školama, smjeru u gimnaziji ili odsjeku u umjetničkim školama, za koji kandidat konkuriše i na osnovu rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Poslije utvrđivanja broja bodova formiraju se rang-liste koje se stavljaju na uvid kandidatima na oglasnoj tabli srednje škole.

Škola od učenika ne može naplaćivati troškove upisa.

Јavni konkurs je, osim u dnevnim novinama, dostupan i na portalu Vlade Republike Srpske na stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.