latinica  ћирилица
20/05/2015 |  10:47 | Autor: B92

Brazil: Kineska "injekcija" za Olimpijadu

Kineski premijer Li Kećijang i brazilska predsjednica Dilma Rusef potpisali su niz trgovinskih i investicionih sporazuma vrijednih više milijardi dolara

Na zajedničkoj konferenciji s kineskim premijerom u Braziliji, Rusefova je najavila 53 milijarde dolara vrijedne trgovinske, finansijske i investicione sporazume s Kinom.

Ovaj novac je namijenjen modernizovanju brazilske infrastrukture i podizanju usporenog privrednog rasta, prenosi agencija Rojters.

Injekcija kapitala iz Kine, koja je od 2009. godine najveći trgovinski partner ove latinoameričke države, nije mogla doći u bolje vrijeme za Brazil, budući da je, kao sedma najveća privreda na svijetu, suočen s petom uzastopnom godinom niskog privrednog rasta.

Kina je, međutim, tek na 12. mjestu po obimu aktuelnih investicija u Brazilu, što je "poguralo" zvaničnu Braziliju da produbi ekonomske odnose s tom azijskom zemljom i da popravi dotrajalu infrastrukturu za Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Rio de Žaneiru.

Zvaničnici dvaju zemalja su, takođe, finalizovali 1,3 milijarde dolara "težak" ugovor o prodaji 22 komercijalna aviona brazilske kompanije Embraer kineskom avio-prevozniku "Tiandžin erlajnsu".

Kineski premijer, kako javlja Rojters, otputovaće u Rio de Žaneiro, nakon čega će u četvrtak otputovati za Kolumbiju prije posjete Peruu i Čileu.