latinica  ћирилица
20/05/2015 |  12:48 | Autor: SRNA

Tegeltija: U fokusu borba protiv terorizma

Pravosuđe BiH je odlučno u borbi protiv terorizma, korupcije i organizovanog kriminala - pojava koje ugrožavaju temelje društva i bezbjednosti građana, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija
Milan Tegeltija - Foto: SRNA
Milan TegeltijaFoto: SRNA

Uoči 11. konferencije glavnih tužilaca u BiH, koja se danas i sutra održava u Sarajevu, Tegeltija je rekao novinarima da je ona posvećena borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i daljem radu na predmetima ratnih zločina.

- Da bi borba protiv terorizma bila efikasnija, moramo izvršiti neke suštinske promjene, moramo prilagoditi domaće zakone, jer ne možemo dopustiti da tužilaštva djeluju reaktivno. Moramo pojačati i kapacitete obavještajne službe, čiji nalazi moraju dobiti snagu dokaznih isprava da bi tužilaštva mogla da djeluju preventivno - istakao je Tegeltija.

On je naveo da je Tužilaštvo BiH osnovano i specijalizovano da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma, te da procesuira krivična djela ratnih zločina.

- Korupcija je jedna greška, sistemska pojava u našem društvu i ona je, pored organizovanog kriminala, naš apsolutni prioritet. Međutim, ne možemo očekivati da se optužnice za ova krivična djela podignu preko noći, jer su to stvari koje zahtijevaju komlikovane istrage. Ipak, siguran sam da u bliskoj budućnosti možemo očekivati podizanje optužnica u ovim slučajevima - rekao je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da postoji jako opredjeljenje svih institucija pravosuđa da se upravo sa ovim, najvažnijim i za građane najbolnijim krivičnim djelima, suoče u punom kapacitetu.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović istakao je da ova pravosudna institucija ima nultu toleranciju prema terorizmu.

- Terorizam možemo posmatrati i s lokalnog nivoa, ali borba protiv terorizma mora biti nacionalna borba u koju moraju biti uključena sva tužilaštva u BiH. Planiramo i regionalnu saradnju, bez koje je ta borba nemoguća - dodao je Salihović.

Ističući da borba protiv terorizma zahtijeva puni kapacitet, Salihović je rekao da će od domaćih vlasti i međunarodne zajednice zatražiti pomoć.

Na osnovu optužnica Tužilaštva BiH za krivično djelo terorizma, već je pravosnažno okončano nekoliko predmeta, gdje ukupno dosuđene zatvorske kazne iznose nešto više od 60 godina.

Nedavno su podignute optužnice u predmetu "Damask" protiv 12 lica za organizovanje terorističke grupe i za odlaske na strana ratišta u Siriju i Irak, gdje su se borili u sastavu terorističke strukture "Islamska država".

Podignute su i optužnice protiv četiri lica zbog protivzakonitog odlaska i pridruživanja stranim vojnim i parapolicijskim formacijama, dok je predmet u slučaju Huseina Bosnića u fazi suđenja.

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir očekuje da će konferencija glavnih tužilaca u BiH donijeti određene zaključke u kojem pravcu će oni obezbijediti svoj doprinos u borbi protiv terorizma.

- Na osnovu ličnog iskustva, smatram da politika nema mnogo uticaja na rad pravosudnih organa, s obzirom na hijerarhiju, naročito u tužilaštvu. Mislim da smo mi u Banjaluci potpuno samostalni u svom radu - izjavio je Lepir.

Dvodnevnu konferenciju glavnih tužilaca u BiH, koja se održava u Sarajevu, organizovao je VSTS BiH.