latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:04 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Radionica o energetskoj efikasnosti

U Mrkonjić Gradu održana je radionica o energetskoj efikasnosti za predstavnike opština Republike Srpske koje imaju manje od 20.000 stanovnika.
Mrkonjić Grad: Radionica o energetskoj efikasnosti - Foto: SRNA
Mrkonjić Grad: Radionica o energetskoj efikasnostiFoto: SRNA

Radionicu su organizovali Mreža za ekološki prihvatljivu energiju u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Savezom opština i gradova Srpske.

Stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije govorili su o energetskoj efikasnosti u međunarodnom kontekstu i refleksiji na jedinice lokalne samouprave, zakonskim okvirima i programima Fonda, Akcionim planovima energetske efikasnosti, te o efikasnom upravljanju energijom na lokalnom nivou.

Radionica ima za cilj da kroz promociju principa energetske efikasnosti, motiviše opštine da razvojne planove i politike zaštite životne sredine usmjere u pravcu uvođenja mjera energetske efikasnosti, prije svega, korištenjem obnovljivih izvora energije.

Ervin Đember ispred Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, koji je organizator ovog skupa ispred Efekt mreže, rekao je da, prema zakonu, opštine sa više od 20.000 stanovnika moraju izraditi akcioni plan za ovu oblast.

On je dodao da predstavnici lokalnih zajednica koje imaju manji broj stanovnika danas imaju priliku da se upoznaju o načinima i mogućnostima poboljšanja svoje energetske efikasnosti, odnosno smanjenja potrošnje energije, posebno u javnim objektima.

- Oni će dobiti informacije o mjerama energatske efikasnosti u sektoru rasvjete, solarne energije - rekao je Đember.

Prema njegovim riječima, krenulo se u izradu akcionih planova za opštine koje imaju manje od 20.000 stanovnika - Bosanski Petrovac i Čajniče kroz projekat koji finansira EU.

Predsjednik Odbora za energetsku efikasnost Saveza opština i gradova Republike Srpske Mila Knežević rekla je da je Odbor uključen u ovu problematiku i da je imao niz aktivnosti.

- Uradili smo naše akcione planove, radili smo na planu promocije, a pružili smo pomoć Fondu pri izradi akcionog plana za energetske efikasnost. Ovdje smo danas da manjim opštinama pružimo pomoći i da znaju da smo tu za bilo kakvu saradnju radi jačanja energetske efikasnosti - dodala je Kneževićeva.