latinica  ћирилица
20/05/2015 |  14:30 | Autor: SRNA

"Pošte Srpske" promovisale markicu "600 godina Doboja"

Preduzeće "Pošte Srpske" danas je u Doboju promovisalo prigodno izdanje poštanske marke "600 godina Doboja" i na taj način čestitalo veliki jubilej ovom gradu, od kada datira prvi pisani trag o njemu.

"Ukoliko se osvrnemo samo na prošlu godinu, znamo da je Doboj grad heroj, a suvišno bi bilo pominjati šest vijekova Doboja. Sigurni smo da je mnogo puta odolijevao svim nedaćama, kao i tvrđava iznad grada", saopšteno je iz "Pošta Srpske".

Motiv na poštanskoj marki je tvrđava, koja predstavlja snagu grada u dolini rijeke Bosne, a njeni autori su dizajneri "Pošta Srpske" Božidar Došenović i Nebojša Đumić.

Nominalna vrijednost marke je 0,90 KM, a izdanje prati i prigodni koverat na kojem se nalazi više podataka o istoriji grada Doboja.

Na promociji u Doboju, zamjeniku gradonačelnika Draganu Vasiliću, direktoru Muzeja Doboj Nebojši Dragojloviću, te kustosu Muzeja Milki Ćosić poklon blokove ovog izdanja uručio je izvršni direktor za prodaju i marketing u "Poštama Srpske" Branko Lepir.

Iz "Pošta Srpske" podsjećaju da se Doboj u istorijskim spisima prvi put pominje u dopisu dubrovačkih trgovaca, u kojem obavještavaju mađarskog kralja Sigismunda o logorovanju vojske pod dobojskom tvrđavom u Usori, a riječ je o 28. junu 1415. godine.

"Istoričari taj datum uzimaju kao prvi pisani pomen naziva Doboj, što ne znači da se jednog dana taj datum neće promijeniti. S obzirom na to da su arheološka istraživanja pokazala da tvrđava pripada starijem periodu, a da velikih sistematskih istraživanja nije bilo, pretpostavlja se da će nauka o tome još govoriti", navode iz "Pošta Srpske".