latinica  ћирилица
20/05/2015 |  15:23 | Autor: TANЈUG

Kuba podržava teritorijalni inegritet Srbije

Kuba će nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi za teirotijalni integritet i suverenitet, poručio je kubanski predsjednik Raul Kastro u razgovoru sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji mu je zahvalio na tome što Kuba nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova i Metohije.
Tomislav Nikolić i Raul Kastro - Foto: TANЈUG
Tomislav Nikolić i Raul KastroFoto: TANЈUG

Kastro je uručio Nikoliću najviše kubansko odlikovanje "Hose Marti", koje se dodjeljuje za doprinos svjetskom miru, obrazovanju, kulturi i nauci.

Tim oredenom su u 2014. godini odlikovani predsjednik Rusije i Kine.

Sekretar vlade Homero Akosta Alvarez je čitajući Ukaz o odlikovanju istakao da je doprinos srpskog naroda svjetskom miru, posebno u svjetlu 70-te godišnjice pobjede nad fašizmom, kada je srpski narod ispisao herojske stranice u borbi protiv tog svjetskog zla.

"Srpski narod je podnio najveće žrtve, srazmjerno broju stanovnika. Kuba izražava principijelnu podršku Srbiji da očuva svoj suverenitet i integritet. Predsjednik Nikolić je dao nemjerljiv doprinos razvijanju bilateralnih odnosa tokom dugog niza godina kao predsjednik kluba prijateljstva u parlamentu Srbije", rekao je Alvarez.

Istakao je da je Nikolić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Kubi, dao prioritet odnosima dviju država, koji će se sigurno još više unaprijediti njhegovom posjetom Kubi. "Primićete najviše odlikovanje naše otadžbine, koje nosi ime našeg narodnog heroja, kao znak ljubavi i poštovanja našeg naroda prema vama," rekao je Alvarez.

Inače, Hose Marti Perez je kubanski nacionalni heroj, revolucionar, filozof, politički teoretičar, pjesnik, esejista, novinar. Јedan je od najvećih latinoameričkih intelektualaca. Koncept slobode i demokratije su istaknute teme u svim njegovim djelima. Svojim političkim djelovanjem borio se za oslobođenje Kube od Španije, te je proglašen "apostolom kubanske nezavisnosti". Bio je zagovornik slobodne Latinske Amerike, čemu je dao veliki doprinos, te se smatra herojem i simbolom nezavisnosti regiona. Orden Hose Marti je ustanovljen 1972. godine i najvećeg je ranga, a dodjeljuje se za doprinos svjetskom miru, u obrazovanju, u kulturi i nauci.

 

Supruga predsjednika Republike Dragica Nikolić i predsjednica istoimene Fondacije posjetila je u Havani Specijalnu školu za djecu sa posebnim potrebama “Siera Maestra“ kao i bolnicu "Ramon Gonsales Koro", koja je jedna od vodećih zdravstvenih centara u toj zemlji.

U druženju sa djecom i zdravstvenim radnicima u "Siera Maestra" specijalnoj školi, navedeno je u saopštenju, upoznala se sa radom te institucije i prisustvovala priredbi koju su najmlađi priredili u znak zahvalnosti za poklone koje im je uručila, rečeno je u saopštenju. Kako je rečeno, laptop računari koje im je uručila neophodni su u procesu sticanja znanja i terapiji.

U bolnici “Ramon Gonsales Koro“, Nikolić se upoznala sa radom i inovacijama u oblasti neonatologije. Razgovaralo se o saradnji bolnice “Ramon Gonzales Coro“ sa sličnim ustanovama u Srbiji, a u znak prijateljstva, Nikolić je uručila opremu za majke i bebe i laptop računare kao poklon Fondacije "Dragica Nikolić", čija je osnovna misija obnova srpskih porodilišta i povećanje nataliteta u našoj zemlji, rečeno je u saopštenju.

Nikolić: Dijelimo istu strast prema slobodi i nezavisnosti

Sudbina Srbije i Kube veoma su slične i da dva naroda dijele istu strast prema slobodi i nezavisnosti, rekao je Nikolić u razgovoru sa predsjednikom Narodne skupštine narodne vlasti Kube Estebanom Lasom Ernandesom.

“Građani Srbije vole kubanski narod i to mogu da Vam prenesu svi ambasadori koji su boravili u Srbiji“, naglasio je juče predsjednik Nikolić i dodao da se prijateljstvo dva naroda ne bazira samo na ekonomskoj saradnji.

“Važno je da osnova bilateralnih odnosa bude iskreno prijateljstvo, a to je snažna osnova za ekonomsku saradnju,“ podvukao je predsjednik.

Nikolić je, kako je saopštila pres služba predsjednika, izrazio zadovolstvo zbog otvaranja dijaloga između Kube i SAD i nadu da će se razgovori nastaviti u interesu obje zemlje. On se zahvalio na principijelnoj podršci na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Predsjednik Narodne skupštine narodne vlasti Esteban Las Ernandes je izrazio zadovoljstvo zato što je zvanična posjeta na najvišem nivou uslijedila nakon punih 36 godina.

“Vaša posjeta je još značajnija zbog ključnog momenta za Kubu. To potvrđuje istorijske veze dva naroda, prijateljstvo i razumijevanje“, naglasio je predsjednik Narodne skupštine. On je dodao da kontinuitet bilateralnih odnosa ni u jednom trenutku nije bio narušen.

Ernandes je istakao i doprinos srpskog naroda borbi protiv fašizma, na koji se podsjećamo sa ponosom povodom jubileja 70 godina pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Nikolić je juče, tokom prvog dana zvanične posjete Kubi položio vijenac na Spomenik nacionalnom heroju Hose Martiju.

U knjigu utisaka kubanskom velikanu i inspiraciji genaracija mladih, koji je svoj život položio u borbi za slobodu i nezavisnost Kube, predsjednik Nikolić je upisao:“Sudbina je htjela da danas na 120-tu godišnjicu od tragične smrti Hose Martija, budem ovde. Odati počast Hose Martiju znači odati počast Kubi, Latinskoj Americi, slobodi i demokratiji. Poštovati Hose Martija znači poštovati sebe i svoju slobodu. Budite ponosni što ste ga imali i on bi danas bio ponosan na vas Kubance“, navodi se u saopštenju.