latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:01 | Autor: SRNA

Uhapšeni u akciji "Damask" bili u kontaktu s Bosnićem

Vještačenjem mobilnih telefona uhapšenih lica u akciji "Damask" utvrđeno je da su neki od njih imali telefonske kontakte s Huseinom Bosnićem, optuženim za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, izjavio je danas vještak za informatičku tehnologiju, inspektor SIPA Irhad Kos
Bilal Bosnić na sudu - Foto: RTRS
Bilal Bosnić na suduFoto: RTRS

Kos je u Sudu BiH naveo da su pronašli Bosnićev memorisan broj u telefonima uhapšenih Ibre Delića, Senada Hukića, Adema Karamuje i Elvira Muratovića. On je naveo da je po naredbi Tužilaštva BiH radio i ekspertizu devet video-materijala Bosnićevih hudbi, koje su bez zabrana tokom 2013. i 2014. godine bile postavljene na Јutjubu.

Kos je rekao da nije ulazio u sadržaj tih snimaka, već je njegov zadatak bio da skine taj materijal s interneta, pohrani ga i napravi njegov print-skrin. Objasnio je način na koji je "skidao zamrznute slike sa ekrana", te dodao da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je objavio snimke.

Po okončanju Kosovog vještačenja, tužilac Dubravko Čampara uložio je materijalne dokaze, među kojima su i fotografije i video-zapisi na kojima se nalazi optuženi Bosnić.

Advokat Adil Lozo usprotivio se izvođenju tih dokaza, jer smatra da su nezakoniti.

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, s pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Nastavak suđenja zakazan je u srijedu, 27. maja kada će biti pušteni dijelovi snimaka hutbi i predavanja optuženog Bosnića.