latinica  ћирилица
20/05/2015 |  16:15 | Autor: Radio Slobodna Evropa

Butros Gali iznenadio Crnogorce

Nakon protivljenja dijela građana Herceg Novog i pojedinih lokalnih i parlamentarnih stranaka Vladinoj namjeri da u dugoročni zakup, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula da kompaniji Oraskom, egipatskog biznismena Samiha Savirisa, u utorak je cjelokupna javnost u Crnoj Gori bila iznenađena pismom bivšeg generalnog sekretara Butrosa Galija, koji od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića traži odlaganje ovog aranžmana.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Butros Butros-Gali smatra da bi, umjesto turističke valorizacije ostrva Lastavica koje sa tvrđavom Mamula zauzima atraktivan položaj na samom ulazu u Boku Kotorsku kod Herceg Novog, to mjesto trebalo koristiti kao sjedište neke javne institucije ili fondacije posvećene ciljevima mira, razvoja i međunarodne saradnje.

„Imajući u vidu istorijski i simboličan značaj tvrđave Mamula, njene zadivljujuće karakteristike i prirodni položaj, a iznad svega njenu relevantnost i vrijednost njenog potencijalnog korišćenja za Crnu Goru kao i za širu međunarodnu zajednicu, želimo da predložimo da, prije nego što Skupština uzme u razmatranje i donese odluku o Ugovoru, ovaj predmet i alternativne mogućnosti za adaptaciju i korišćenje tvrđave Mamula, ukljućujući prijedloge zainteresovanih strana, budu dodatno razmotrene i prodiskutovane u Skupštini, kao i šire u javnim forumima", kaže u pismu predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću Gali koji smatra da bi Lastavica sa Mamulom trebalo da se koristi za međunarodne sastanke i pregovore, institucija za seminare i manje konferencije i kao usamljeno mjesto na kom bi javne ličnosti, naučnici i mislioci mogli na miru da razmišljaju.

Pismo je, pored Butrosa Butros-Galija, potpisalo još nekoliko bivših funkcionera UN.


Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Јelić kaže da ne vidi koliziju između Vladinog aranžmana sa Oraskomom i Galijevog apela.

„Butros Butros-Gali ima isti stav kao Vlada Crne Gore“, kaže Јelić. „Ako se to pismo pažljivo pročita i dublje analizira, vidi se da  Gali nema ništa protiv da se izgradi objekat na tom lokalitetu koji bi pružao kvalitetne usluge, kako on to kaže, misliocima i nekim ljudima koji bi vodili važne razgovore. On indirektno daje saglasnost da se tamo napravi objekat koji bi pružao kvalitetne usluge. Tu, zaista, treba sagraditi reprezentativni objekat sa pet ili više zvjezdica koji bi pružio neophodne uslove državnicima koji bi tu dolazili. Dakle, to korespondira sa stavovima nacrta ugovora o davanju ostrva Lastavica u zakup.“

Član skupštinskog Odbora i funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević Vladin aranžman sa egipatskim Oraskom smatra netrasparetnim i neregularnim jer, između ostalog, za zakupca predviđa svojevrsnu eksteritorijalnost. Kao dodatni argument protiv turističke valorizacije Lastavica pominje i činjenicu da je utvđenje Mamula za vrijeme Drugog svjetskog rata bila zatvor u kom su mnogi ljudi izgubili život.

„Ovaj zahtjev i molba Butros Butros-Galija je simboličkog karaktera, ali nije nevažna. Radi se o interesovanju za kulturno-istorijski raritet i namjeru jedne Vlade da profit stavi iznad javnog interesa i da privatni interes vrha vlasti stavi iznad interesa građana“, smatra Medojević.

Činjenica da se bivši generalni sekretar Butros Gali za crnogorsku javnost pojavio praktično niotkud, nametnula je pitanje - da li ne postoji nikakva dilema da je ovđe izražena autentična želja da se ostrvo Lastavica valorizuje na najbolji način, ili ipak postoji mogućnost da se u ovom apelu više radi o lobiranju sa, za sada nepoznatim, motivima?

„Јa za sada nemam tu informaciju, a do sada se nisam posebno interesovao. I mene je ovaj stav Butros Butros-Galija iznenadio, ali to što je on iznio kao argumentaciju zaista stoji. Ali, uvijek postoji mogućnost u takvim državama kakav je Egipat bio, a i sada je, nedemokratskim, totalitarnim, sa snažnim uticajima lokalnih tajkuna, a nakon „afričkog proljeća“ i uticajima stranih obavještajnih službi... Uvijek postoji mogućnost i rizik da se radi o nekom lobiranju“, kaže Nebojša Medojević.

Funkcioner DPS-a Zoran Јelić je odgovorio na pitanje: „Da li smatrate slučajnošću što je Butros Butros-Gali Egipćanin isto kao i vlasnik kompanije Oraskom, Samih Saviris  koji želi da zakupi ostrvo Lastavica?“

„Mislim da to nije slučajnost. Postoje lobiranja određenih krugova koji su našli čovjeka koji bi mogao, svojim ugledom, da ovaj projekat koji je Vlada zacrtala ospori. Ovo je interesantno pismo koje ljudima koji pažljivije čitaju između redova dovoljno govori. Mi se nećemo mnogo obazirati na te stvari ali, svakako, imaćemo u vidu i te preporuke – da se tamo napravi jedan kvalitetan objekat, što će Vlada i uraditi“, kaže Јelić.